Как Данчо Релето ще прати в затвора до гроб Любо Гребеца от Наглите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558800 www.24chasa.bg
Любомир Димитров-Гребеца

Приятелството между двамата отдавна е история, от години

те са смъртни врагове. Предстои да се произнесе и ВКС

Всичко, което трябва да знаете за:

37-годишният Любомир Димитров-Гребеца е на път да го отнесе най-тежко от всичките си някогашни приятели от групата за отвличания Наглите. За разлика от останалите трима - Прокопи Прокопиев- Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето, които в най-лошия случай ще напуснат Софийския затвор след около 8 години, той може да остане зад решетките до гроб.

Само преди дни Софийският апелативен съд потвърди като втора инстанция доживотната му присъда за убийствата на Юлиан Лефтеров-Кокошката, известен в медиите и на полицията като Кунгфуто, и на Иван Пайнавелов-Сапата.

Всъщност Любо Гребеца

пръв проговаря

за отвличанията

на Наглите

Това обаче не го превръща нито в защитен свидетел, какъвто стана Валентин Михайлов-Ихтиманския, нито му издейства по-лека присъда. Напротив, закован е за двете убийства благодарение на показанията на приятеля си Даниел Димитров-Релето, който разказва пред разследващите за екзекуциите. После потвърди думите си пред Софийския градски съд и пред апелативния. Приятелството между двамата отдавна е в миналото.

В затвора Гребеца, който на два пъти поиска условно предсрочно освобождаване, докато делото за убийствата вървеше в градския съд, не си губи времето. Той е на крачка да задмине по цитиране на алинеи и параграфи от Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс друг виден затворник - осъдения за убийството на Яна Николай Русинов-Чеци. Не е изключено именно Чеци да го е въвел в дебрите на правото.

Юридическите си знания Гребеца разкри в пълния им блясък пред апелативния съд, където в продължение на

петнайсетина

минути

изброяваше

алинеи и правеше

искания

за призоваване на нови свидетели. Отказа се и от адвокатите си. Това обаче не му помогна. Сега предстои да демонстрира правни знания и пред върховните магистрати.

Основните герои в кървавата история отпреди 10 години, за която Гребеца получи най-тежкото наказание, са още Сапата, Кокошката, Данчо Релето и неизвестен с маска, чиято самоличност досега не е разкрита.

Мъжете се познават от години и минават за приятели. Най-близки, “нещо като братя”, били Сапата и Релето.

В края на 2008 г. компанията замисля да инсценират отвличане на Кокошката, за да вземат откуп от заможния му вуйчо Александър Чонков. По това време роднината живее в Келона, Канада. Планът е Сапата и Гребеца уж да нападнат Лефтеров пред дома му на софийската улица “Плана планина”. По ирония на съдбата трупът на Кокошката ще бъде заровен именно в Плана. Релето кара колата, а задачата на мнимата жертва е да им даде знак, че ги приближава.

На 8 януари 2009 г. към 17 ч Гребеца и Релето отиват в кв. “Лозенец” при Сапата и мъж, когото Релето твърди, че не познава. Четиримата се качват в сив джип “Мерцедес” с полицейска лампа. Когато стигат до блок 6 на ул. “Плана планина”, слагат маски и остават в джипа да чакат сигнала на Кокошката. След 30-40 минути той звъни 2 пъти от джиесема си на Сапата. После си паркира мерцедеса до блока и трима маскирани го нападат.

“Не мърдай!”, вика единият, другите му слагат белезници и го мятат в багажника на джипа. С “товара” Гребеца и Релето поемат към Бистрица. Сапата и маскираният ги следват с втора кола. Спират на черен път между Бистрица и Симеоново и Кокошката звъни на вуйчо си. Казва му, че е отвлечен, но да не се обажда в полицията, а да чака есемес от похитителите за откуп. После прекъсва разговора. Неочаквано обаче планът се пропуква.

Въодушевен от “успешната реализация”, Кокошката обявява колко добре се получило, че отвличането ще бъде видяно от много хора, защото в кооперацията има камери. Споменаването на камери вбесява останалите и те гневно го питат защо не ги е предупредил.

Лефтеров настоява, че им е казал и че техниката е част от схемата за “отвличането”. Избухва спор с крясъци и взаимни обвинения. Мъжете са силно притеснени.

Най-бесен е Гребеца, който налита да бие приятеля си. След като отнася няколко удара, Кокошката иска да си тръгне, но е спрян.

Сапата и непознатият с маската потеглят с колата, а Гребеца увива сребристо тиксо около очите на Кокошката и го затваря в джипа. Сяда до него и казва на Релето да кара към Железница. Джипът спира в м. Елата между селата Плана и Железница. Наблизо светят фаровете на колата на Сапата. Маскираният също е там.

В гората вече бил изровен трап. Кокошката е завлечен и хвърлен в него. Според обвинителната теза Гребеца вади пистолет “Браунинг” и стреля 2 пъти в главата на Кокошката. После затрупва тялото с пръст, качва се в джипа и с Релето се връщат в София.

В следващите дни

богатият вуйчо

получава

обаждания

за откуп

Преговорите се водят близо месец, родителите на Кокошката се молят синът им да е добре. Пред тях Релето се преструва, че нищо не знае. Даже безцеремонно уверява: “Ще ги намерим тия гадове, ще ги убием.” Накрая Александър Чонков оставя откуп от 40 000 евро под микробус в Бояна, но племенникът му така и не се появява.

Трупът на 34-годишния Юлиан Лефтеров е изровен на 8 януари 2010 г. в Плана - на място, където той е ловувал с баща си. На другия ден в съседната местност Умни дол е намерен и трупът на Сапата с куршум в лявото слепоочие.

Той е застрелян с “Макаров” с нестандартна цев при твърде неясни обстоятелства. Съдът приема като основен мотив “неразрешен финансов спор” за джип БМВ Х5 на цена 145 хил. лв.

Гребеца искал да го купи от братовчед на Сапата, който пък трябвало да бъде гарант по вноските. Купувачът плаща около 20 хил. лв. и спира, после автомобилът изчезва и е обявен за откраднат, а Гребеца престава дори да вдига телефона си при позвънявания от продавача.

На 12 април 2009 г. Сапата оставя джиесемите си вкъщи, излиза без връхна дреха и не се връща. Отишъл е в местността Косанин дол край Бистрица. Там на черен път били Гребеца, Релето и мъж с маска. Гребеца

стрелял в

главата на

Сапата, докато

двамата стояли

зад джип

Релето седял в колата. След изстрела мъжът с маската излязъл, видял трупа и се разкрещял на Гребеца.

После обаче му помогнал да сложи Сапата в джипа и да заличи следите.

Пайнавелов е обявен за издирване на 15 април 2009 г. по молба на сестра му Кристина.

Гребеца твърди, че не е убивал, макар да имал “известно участие в събитията”. Отрича вражда със Сапата заради лизинговия джип.

“Това са глупости и всички го знаят.” На разпита на Релето е много активен в задаването на въпроси.

Той дава и обяснения пред съда, в които отрича да е убивал когото и да е.

Допреди време Гребеца бе на по-лек режим в затвора в Казичене, защото присъдата му по делото “Наглите” бе най-лека - 10 г. Останалите трима са осъдени на 18 г. решетки.

Наказанието му за отвличанията изтече през лятото на м.г. 3 месеца преди да излезе на свобода, получи доживотната са присъда, която бе потвърдена и от апелативния съд. Сега последната дума има ВКС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален