Градинско парти под шатри във френското посолството у нас заради дъжда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558829 www.24chasa.bg
ПОсланик Льобедел разговаря с вицепрезидентката Илияна Йотова и с цар Симеон. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Негово превъзходителство Ерик Льобедел си заминава наесен, за първи път ще го наследи жена

Прогнозата за дъжд не успя да помрачи градинското парти, което френското посолство в София организира по традиция всяка година за националния си празник 14 юли. Домакините бяха покрили с шатри двора на резиденцията, за да могат гостите да се насладят спокойно на тържеството.

Вицепрезидентката Илияна Йотова, която е активна франкофонка, както винаги почете поканата на Н.Пр. Ерик Льобедел. Сред гостите бяха още цар Симеон Втори, зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин, вътрешният министър Младен Маринов, шефката на външната комисия на парламента Джема Грозданова, семейство Соломон и Гергана Паси, чужди посланици, много български творци, които работят и във Франция.

България стои добре на картата на Европа, подчерта в краткото си слово посланик Льобедел, което произнесе на френски и български език. Той похвали много доброто сътрудничество между двете страни във всички области, като подчерта, че все повече френски компании намират за привлекателно да инвестират в България. Негово превъзходителство припомни, че връзките между България и Франция имат дълга история. За това говореха и 8-те табла в градините на посолството, посветени на 140 г. oт установяването на двустранните дипломатически отношения.

Посланик Льобедел заяви, че това е последния му национален празник у нас, защото наесен мандатът му завършва. Все още не е обявено името на неговия заместник, но се говори, че номинацията ще е премиера в две отношения - за първи път Париж ни праща жена, като тя няма да е дипломат от кариерата. (24 часа)