Промяна в протокола за визитите на Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559011 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Ангела Меркел и поведението ѝ в Париж беше обект на особено наблюдение, след третия пристъп на тремор тази седмица. Здравословното състояние на канцлера вече е обект на бурна медийна дискусия в Берлин. Бившият шеф на контраразузнаването на Германия дори призова, в социалните мрежи, публично да се оповестят данните за здравето ѝ, за да се знае дали канцлерът може да изпълнява задълженията си с всички сили. Обикновените германци обаче имат разбиране към Меркел, разказва БНТ.

Ангела Меркел върши работата си, както винаги. Тя говори, както преди, пътува много, както преди и е атакувана от противниците си, както преди. Меркел изпълнява задълженията си зад закрити врати и пред тях. Толкова много прояви, колкото тази седмица, някои нямат за цяла година. И през тази седмица тя пак се разтрепери. На следващия ден нареди да се изнесат столове от канцлерството и изслуша химна, при посрещането на датския премиер, седнала.

"Наясно съм с отговорността на поста ми, съответно се отнасям отговорно към здравето ми. Като човек имам най-голям личен интерес да съм здрава и да се грижа за себе си", заяви Меркел.

Най-тиражният вестник не само в Германия, но и в Европа, "Билд", информира че канцлерът обстойно се е изследвала и лекарите не са открили нищо нередно. Въпреки това отделя доста място дори и за коментар, който започва с обръщение към "скъпата", но и "седнала" Меркел.

Германските граждани проявят човешко разбиране и съчувствие към моментите на слабост на своя канцлер, но не очакват от тях да произтекат последствия за управлението на страната.

Следващата седмица в сряда, Меркел навършва 65 години. От канцлерството съобщават, че тя, както винаги ще ръководи правителственото заседание. Темата за здравето ѝ отново ще бъде повдигната. Тя самата с усмивка тази седмица във връзка с рождения ден каза, че вече осъзнава, как с годините се остарява, а не се подмладява.