Гватемала отлага среща на президента Моралес с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559042 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Срещата, насрочена за утре в Белия дом, между президента на САЩ Доналд Тръмп и гватемалския му колега ,Джими Моралес, за потенциално споразумение, според което Гватемала ще бъде обявена за "безопасна трета страна" за кандидати за убежище, се отменя, съобщи президенството на Гватемала.

Срещата се отлага, понеже Конституционният съд на Гватемала още не се е произнесъл по жалбите, приети от съда, целящи да попречат на Моралес да отстъпи пред исканията на Тръмп, предаде БТА.

Заради спекулациите и юридическите процедури в Конституционния съд беше взето решение да се отложи двустранната среща, докато станат известни решенията на съда, заяви президентството.

Споразумение за "безопасна трета страна" ще означава, че салвадорци, хондурасци и мигранти от други страни, които влязат в Гватемала, ще трябва да кандидатстват за убежище там, вместо на американо-гватемалската граница - потенциално облекчавайки имиграционния натиск над САЩ и осигурявайки на Тръмп отстъпка, с която ще може да се похвали като успех.

Критици твърдят, че гватемалското правителство няма ресурсите да се погрижи за мигрантите и кандидатите за убежище, опитващи се да стигнат до САЩ, след като десетки хиляди от собствените му граждани са избягали тази година. Представители на властите бяха казали, че споразумението за "безопасна трета страна" е готово, макар и не финализирано. Гватемалското правителство заяви, че не възнамерява да сключва такава сделка. Конституционният съд трябва да се събере днес, за да обсъди правната основа, която би забранила на президента Моралес, външния министър Сандра Ховел и вътрешния Енрике Дагенхарт да подпишат такова споразумение.