Здравни фондове в конкуренция със здравната каса като вариант за реформа представи днес Ананиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559493 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

За да проработи този вариант държавата трябва да изравни здравната вноска, която плаща за деца, пенсионери и държавни служители с тази, която внася всеки работещ човек, смятат от ДПС

Основно притеснение на застрахователите е, че ще получват осреднена здравна вноска, а не пълната 8%

Включване на здравни фондове в системата на здравеопазването у нас, чрез които да се премахне монопола на здравната каса и така да се подобрят контролът и качеството на всички предлагани услуги.Този вариант за нов здравноосигурителен модел обсъждат днес лекари, депутати, работодатели, застрахователи, пациенти и фармацевти. Той бе официално представен от здравния министър Кирил Ананиев на Национална кръгла маса за състоянието на здравната система у нас в НДК. В дебата участват и здравни експерти от Германия и Холандия.

"Нито една здравна система не е съвършена. Здравеопазването е право и ценност. В него влизат публично-частни интереси , а и интересите на пациентите, което прави тази система трудна за реформа", каза в началото здравният министър Кирил Ананиев.

Всеки здравноосигурен ще може сам да избира къде да внася вноските си - в здравната каса или в здравен фонд. Ако не го направи, ще остане в НЗОК или ще бъде служебно разпределн, така че да има равнопоставеност между всички фондове. Запазва се вноската от 8%. За да стартира системата е необходимо фондовете,които ще се включат, да наберат минимум 500 000 здравноосигурени. В първоначалния вариант на министър Ананиев, фондовете трябваше да имат записани минимум 1 млн. лица. Те няма да могат да правят подбор, т.е. всеки човек ще може да се запише където поиска. В случай на печалба пък, ще бъде създаден механизъм, чрез който средствата да останат в системата на здравеопазването.

Предвижда се здравното министерство, съвместно със съсловните организации да изготви основния пакет дейнсоти, който ще се покрива с 8-процентната вноска.

Отново в НАП ще се събират вноските.

"В ЕС преобладават практики с повече от един фонд. Така има повече конкуренция, включително и между болниците. Проучили сме опита на държавите, където населението е най-удовлетворено от здравните системи и това, което се предлага от тях. Сред тях са Германия, Холандия, Франция, Израел и др.", обясни Ананиев какви примери са взети при съатвянето на сегашния варинт за реформа.

"Сред основните преимущества на този модел са правото на избор за фонд и лечебно заведение, конкуренция между осигурителите, по-добър контрол – от пациентите чрез изискванията, които ще имат към осигурителите и от фондовете – за по-високо качество на работата на договорните партньори", обясни здравният министър.

Едно от основните притеснения на застрахователите обаче е, че от тези 8% здравна вноска, към фондовете ще се пренасочва някаква осреднена сума, която ще бъде процент от пълната вноска. Получава се така, заради задъжлителният гаранционнен фонд, който трябва да се поддържат, в случай на несъстоятелност.

"По какъв начин ще се изчислява тази осреднена вноска и какъв процент ще тя, не беше представено и не става ясно", обясни Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

"Нужно е да се изгради единна информационна система, с която да могат да работят всички участници в системата. Освен това държавата трябва да изравни размера на здравната вноска, която плаща за деца, пенсионери и държавни служители с тази на всички работещи - 8%. Сегашният ресурс е недостатъчен", коментира и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Партията вече над 10 години настоява за демнополизация на здравната каса.

"Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово един или друг вариант. Нека се обединим, само така ще постигнем добри резултати", каза накрая на представянето на варианта Кирил Ананиев. След малко започват дебатите по темата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана