Здравни фондове в конкуренция със здравната каса като вариант за реформа представи днес Ананиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559493 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

За да проработи този вариант държавата трябва да изравни здравната вноска, която плаща за деца, пенсионери и държавни служители с тази, която внася всеки работещ човек, смятат от ДПС

Основно притеснение на застрахователите е, че ще получват осреднена здравна вноска, а не пълната 8%

Включване на здравни фондове в системата на здравеопазването у нас, чрез които да се премахне монопола на здравната каса и така да се подобрят контролът и качеството на всички предлагани услуги.Този вариант за нов здравноосигурителен модел обсъждат днес лекари, депутати, работодатели, застрахователи, пациенти и фармацевти. Той бе официално представен от здравния министър Кирил Ананиев на Национална кръгла маса за състоянието на здравната система у нас в НДК. В дебата участват и здравни експерти от Германия и Холандия.

"Нито една здравна система не е съвършена. Здравеопазването е право и ценност. В него влизат публично-частни интереси , а и интересите на пациентите, което прави тази система трудна за реформа", каза в началото здравният министър Кирил Ананиев.

Всеки здравноосигурен ще може сам да избира къде да внася вноските си - в здравната каса или в здравен фонд. Ако не го направи, ще остане в НЗОК или ще бъде служебно разпределн, така че да има равнопоставеност между всички фондове. Запазва се вноската от 8%. За да стартира системата е необходимо фондовете,които ще се включат, да наберат минимум 500 000 здравноосигурени. В първоначалния вариант на министър Ананиев, фондовете трябваше да имат записани минимум 1 млн. лица. Те няма да могат да правят подбор, т.е. всеки човек ще може да се запише където поиска. В случай на печалба пък, ще бъде създаден механизъм, чрез който средствата да останат в системата на здравеопазването.

Предвижда се здравното министерство, съвместно със съсловните организации да изготви основния пакет дейнсоти, който ще се покрива с 8-процентната вноска.

Отново в НАП ще се събират вноските.

"В ЕС преобладават практики с повече от един фонд. Така има повече конкуренция, включително и между болниците. Проучили сме опита на държавите, където населението е най-удовлетворено от здравните системи и това, което се предлага от тях. Сред тях са Германия, Холандия, Франция, Израел и др.", обясни Ананиев какви примери са взети при съатвянето на сегашния варинт за реформа.

"Сред основните преимущества на този модел са правото на избор за фонд и лечебно заведение, конкуренция между осигурителите, по-добър контрол – от пациентите чрез изискванията, които ще имат към осигурителите и от фондовете – за по-високо качество на работата на договорните партньори", обясни здравният министър.

Едно от основните притеснения на застрахователите обаче е, че от тези 8% здравна вноска, към фондовете ще се пренасочва някаква осреднена сума, която ще бъде процент от пълната вноска. Получава се така, заради задъжлителният гаранционнен фонд, който трябва да се поддържат, в случай на несъстоятелност.

"По какъв начин ще се изчислява тази осреднена вноска и какъв процент ще тя, не беше представено и не става ясно", обясни Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

"Нужно е да се изгради единна информационна система, с която да могат да работят всички участници в системата. Освен това държавата трябва да изравни размера на здравната вноска, която плаща за деца, пенсионери и държавни служители с тази на всички работещи - 8%. Сегашният ресурс е недостатъчен", коментира и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Партията вече над 10 години настоява за демнополизация на здравната каса.

"Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово един или друг вариант. Нека се обединим, само така ще постигнем добри резултати", каза накрая на представянето на варианта Кирил Ананиев. След малко започват дебатите по темата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане