Йотова: Нито един аргумент за отмяна на машинното гласуване не беше убедителен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559577 www.24chasa.bg
Илияна Йотова СНИМКА: Дима Максимова

"Като български гражданин законът ми беше дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент, на тези, които искат в момента неговата отмяна, не беше убедителен за мен - нито грешките, нито финансовата страна на въпроса, и като гражданин не искам да ми бъде отнето това право." Това коментира във Великотърновския университет вицепрезидентът Илияна Йотова по повод предстоящото гласуване за отмяната му. Тя уточни, че има и втора част на отговора.

"Ако се върви наистина професионално и убедено към електронно гласуване, към създаване на съответен гарантиран и защитен софтуер, така че и тези хора, които живеят в чужбина и са с български паспорти, да имат възможността още по-смело и сериозно да участват в българските избори, ще бъде още по-добре.Аз разглеждам машините само като един етап", допълни Йотова.

По повод старта на процедурата за избор на нов главен прокурор тя каза, че крайният подпис е на президента и е нормално той да бъде осведомен за различните тенденции при избора.Тя била привърженик на спазване на принципа за разделение на властите.

"Нека в един спокоен диалог се избере най-добре подготвеният човек, най-подходящият. Имаме проблеми, все още има мониторинг, който наблюдава съдебната система в страната, така че от полза за всички нас ще бъде изборът да бъде сполучлив", коментира вицепрезидентът. Йотова няма опасения за прозрачността на процедурата по избора, тъй като ще има възможност дебатите да бъдат наблюдавани от широката общественост.

"Мисля, че достатъчно вече сме си направили своите изводи, че колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре би било и за самата професионална гилдия. Не очаквам спекулации в това отношение. Мисля че ще направим добрият избор", завърши Йотова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка