Не можем да попълним квотата от 2000 българи зад граница в нашите университети (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559674 www.24chasa.bg
Снимки: Авторът

Вицепрезидентът Илияна Йотова е специален гост на откриването на 42-я международен семинар по български език и култура във Великотърновския университет. В образователния форум участват 110 чуждестранни българисти от 36 държави на 4 континента.

"Ако малко повече се знае за събития като днешното, безспорно ще бъдем много по-успешни в привличането на студенти от българските общности зад граница в нашите университети. Жалко е, че за поредна година не можем да попълним квотата от близо 2000 младежи, които искат да се учат у нас. Очевидно е, че трябва да направим допълнителни усилия в тази посока, но съм сигурна, че стъпка по стъпка това ще стане", коментира вицепрезидентът.

Тя припомни за направените поредица от студентски лаборатории и срещите с децата, които са от историческите диаспори и имат желанието и възможността, дадена от българската държава да се обучават в българските висши учебни заведения.

"Искам да благодаря на трите министрества - на вътрешните, външните работи и на образованието, заедно с колегите от тези министерства подготвихме поредица от мерки и се надявам в съвсем скоро време да има първата промяна в Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук. Да не създаваме допълнителни административни затруднения. Да ги оставим наистина да правят това, за което са дошли, да учат български език, да завършат българските университети. Които от тях искат, да останат да живеят в България и да правят своята кариера и своето бъдеще в България, са добре дошли", допълни вицепрезидентът.

Тя бе посрещната от ректора и директор на семинара проф. Христо Бонджолов.

Преди да влезе в аулата за официалната част, Йотова се спря при талантливия бенд на учениците от училище "Емилиян Станев", които подгряваха с атрактивни изпълнения семинаристите и получиха заслужени аплодисменти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,