Единодушно ВСС откри процедурата за избор на главен прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7559858 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедурата за избор на главен прокурор. "За" гласуваха 23 от членовете от 23 присъстващи.

Номинации ще могат да се правят през следващите 4 заседания на пленума, а концепциите да се представят до 12 август.

Изборът е насрочен за 24 октомври. 

След откриването на процедурата представляващият Боян Магдалинчев коментира, че е добре, че процедурата се открива рано, за да може в една спокойна среда да се подготвят концепциите и да се проведе изборът. Най-ранната възможна дата беше 10 юли.

Магдалинчев още каза, че досега номинациите за главен прокурор винаги са били извън прокуратурата, затова той искрено се надява, че изборът ще е професионален.  Според закона номинации ще издига прокурорската колегия.

Говорителят на колегията Даниела Машева каза, че ще има издигнати кандидатури до крайния срок, който е 29 юли. По думите й те няма да бъдат повече от три.

Попитан ВСС готов ли е, ако няма избран кандидат, Магдалинчев каза, че Съветът е готов за всичко. Той допълни, че ВСС не е обвързан с местните избори, които са дни по-късно. Представляващият съвета обясни още, че не вижда пречка главният прокурор да бъде жена. 

"Има жени далеч по-волеви", добави той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.