Почина тв режисьорката Нушка Григорова, снимана като пионерче с Георги Димитров

https://www.24chasa.bg/novini/article/7560755 www.24chasa.bg
Нушка Григорова Кадър: БНТ

Почина тв  режисьорката Нушка Григорова, известна и с това, че като пионерче е снимана с Георги Димитров. Новината съобщи в профила си във фейсбук журналистът Лозан Такев, бивш шеф на дирекция в БНТ. Ето какво написа той: 

Една по една си отиват телевизионните легенди ...На осемдесетгодишна възраст ни напусна и Нушка Григорова , едно от големите лица зад кадър на малкия екран ...

За нея покойният и бивш генерален директор Иван Славков приживе казваше по повод популярната историческа снимка на пионерката Станка Григорова в ръцете на Георги Димитров като министър председател на България :”Един ден , Нуше , хората ще питат кой е този , който държи в ръцете си Нушка Григорова !?” И комай доживяхме това време ... Дори един ден да няма Българска телевизия , ще остане спомена за легендарната режисьорка Нушка от БНТ ...

Дошла от Великотърновския театър , минала през заглавия и предавания на почти всички редакции , работила и като редактор в Кореспондентското бюро в Москва ,Нушка Григорова остави десетки години зад кадъра на националната телевизия . Тя беше лице в художествените и детските предавания , постави началото на поредицата „Хуморът не е от вчера” , беше душата на предаванията , свързани с Международната детска асамблея „Знаме на мира” , остави диря в редица музикални заглавия и песенното творчество , на руските и българските патриотични песни .

И като ветеран сложи диря на клуба на ветераните в Българската телевизия и до последно активно участваше в сбирките му , споделяше опит и оставяше уроци на следващите поколения телевизионни творци .

След като избухна демокрацията и се попромениха отношенията в творческите колективи и гилдии не се намериха гневни демократи да обвинят Нушка в грешни ходове и никой не обвини поведението в миналото , което беше обичайна практика сред българската интелигенция след 1989 година . Тя имаше уважението и признателността и на Тодор Живков , на Петър Младенов, на Жельо Желев, на Петър Стоянов , на Георги Първанов , на Сергей Станишев и Георги Пирински , защото при нея професионализмът беше преди всичко в човешките взаимоотношения и работата в телевизията...

А в една авторска биографична книга „ Нушка Григорова – в кадър и зад кадър” , дело на издателска къща „Александрова дизайн” , издадена със съдействието и подкрепата на Българската национална телевизия , Нушка остави в над двеста страници на хартиен носител своите честни послания и спомени за колегите , с които бе работила десетилетия на малкия екран – писатели , редактори , оператори , режисьори , общественици . И там остава истинската следа . Защото наистина животът се измерва не с годините , а с дирята , оставена след нас...

Сбогом , Нуше ...

Светла и вечна ще е паметта за теб .

БНТ пък публикува некролог на сайта си: 

Напусна ни един от първите режисьори в БНТ Нушка Григорова. Освен режисура, тя завършва и актьорско майсторство. Прави телевизионния си дебют е в сериала "На всеки километър". Била е кореспондент на БНТ в Москва.

Нушка Григорова остава в историческите архиви със снимката, в която като дете е седнала в скута на Георги Димитров.

Обичаше да казва, че за да си успешен в професията си трябва да преминеш през всяко стъпало по стълбичката на успеха. Животът на Нушка Григорова премина в БНТ, а нейните филми, предавания и репортажи ще останат завинаги в Златния фонд на телевизията.

Поклонението пред Нушка Григорова ще бъде в сряда, от 13 ч, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта й!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.