Електронна услуга или вътрешен човек източили данните на НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561107 www.24chasa.bg
Владислав Горанов КАДЪР: Канал 3

Слабост в електронната услуга за възстановяване на ДДС или помощ от вътрешен човек са довели до хакването на данъчната и осигурителна информация на милиони граждани от базите данни на НАП. По тези две версии работи разследването, стана ясно от изявления на министъра на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов след съвета по сигурност, който премиерът Бойко Борисов свика тази сутрин.

Имейлът, разпратен до медиите е от руски сървър, обясни Маринов. Горанов обаче засега нарече подозренията за руска атака заради сделката за Ф-16 конспирация.

"Около 3 процента от базата данни на НАП е изтекла, притеснително е, че освен лични данни има и данъчно осигурителния информация. Тя обаче не е достатъчна да се направи извод за цялостното икономическо състояние на дадено лице", съобщи Владислав Горанов.

Младен Маринов КАДЪР: Канал 3

НАП има 114 електронни услуги с нас 150 хиляди ползвания на ден. Вероятно за пробива е ползвана тази за възстановяване на ДДС, разясни Горанов.

Информацията продължава да е налична в сървърите на НАП.

Ограничили сме достъпа да услугата, която е смесена като уязвима, допълни финансовият министър.

От вчера най-добрите айтита, включително и частни фирми работят върху системите за сигурност на НАП. Виновни ще се търсят, ако се установи небрежност. Или вмешателство на служители от НАП, заяви още Горанов.

Имаме милиони записи. Тепърва ще се определи точният брой на лица, за които е допуснато изтегляне на данни. Няма как да сме наясно кои други бази данни са източени, каза още министърът.

Проверяват се всички логове в НАП.

Добри айтита за публичния сектор се намират много трудно, каза още Горанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.