24 нови дела за измами с евросредства в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561341 www.24chasa.bg

Двайсет и четири са новообразуваните дела по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЗУСЕФ/ в Кюстендилския административен съд от началото на годината, съобщи председателят му Иван Демиревски. Той уточни, че броят на тези дела нараства непрекъснато и посочи, че те се отнасят основно до финансови корекции по различни видове проекти на общините.

"Почти няма община от Кюстендил, в която да няма подобно дело", каза Демиревски. Той посочи, че след извършване на проверки, управляващите органи извършват промени по различните видове договори, като финансовите корекции са обикновено в размер до 15 процента от отпуснатата сума.

Досега в Административния съд в Кюстендил няма дело за къщите за гости, проверяваните в региона къщи са 16, най-много от които в община Сапарева баня, каза пред БТА Демиревски.

Той допълни, че тези дела са трудни за работа и обикновено изискват вещи лица. "Ние определено имаме проблем с намирането на вещи лица", каза председателят на съда. Той уточни, че повечето специалисти отказват да извършват експертизи, а често това е свързано и с ниския размер на заплащането. Проблем с вещите лица имало и по делата по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/.

"Много често се искат експертизи, главно медицински, и вече не можем да намерим вещо лице - доктор от нашия съдебен район, който да иска да работи и сме принудени да ги търсим главно от София", каза Иван Демиревски.

Той изчисли, че за трета поредна година продължава тенденцията за увеличаване на делата са срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, в които се претендира присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от актове, действия и бездействия на затворническата администрация. Тези дела само за година са се увеличили с 44. "Наскоро стана ясно, че в с. Самораново, община Дупница, предстои да се изгради нов затвор, което при всички случаи ще увеличи многократно тези дела, каза още председателя на съда.

В тази връзка той е направил искане към председателя на ВАС, при разпределението на съдебната карта да бъде назначена шеста бройка съдия, предвид натовареността на съда, който е на второ място в страната.

Дванайсет са делата по Закона за достъп до обществена информация от началото на годината, с които основно се иска информация от общините чрез НПО или от страна на граждани, каза още Демиревски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата номер едно в тениса Каролине Возняцки се съблече. Датчанката, която слага край на кариерата си след "Аустрелиън Оупън", стана поредната спортна звезда, която се съблече за списание "Спортс Илюстрейтид". Тя е на корицата на американското издание за последния месец на 2019 година. Естетичната фотосесия е заснета на острови Търкс и Кайкос

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента. Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград

Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на ниво, а Тайбе Юсеин имаше силна година. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на представителния тим направи обзор на сезона. - Г-н Касабов, ако теглите една черта, повече доволен или повече недоволен сте от годината