24 нови дела за измами с евросредства в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561341 www.24chasa.bg

Двайсет и четири са новообразуваните дела по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЗУСЕФ/ в Кюстендилския административен съд от началото на годината, съобщи председателят му Иван Демиревски. Той уточни, че броят на тези дела нараства непрекъснато и посочи, че те се отнасят основно до финансови корекции по различни видове проекти на общините.

"Почти няма община от Кюстендил, в която да няма подобно дело", каза Демиревски. Той посочи, че след извършване на проверки, управляващите органи извършват промени по различните видове договори, като финансовите корекции са обикновено в размер до 15 процента от отпуснатата сума.

Досега в Административния съд в Кюстендил няма дело за къщите за гости, проверяваните в региона къщи са 16, най-много от които в община Сапарева баня, каза пред БТА Демиревски.

Той допълни, че тези дела са трудни за работа и обикновено изискват вещи лица. "Ние определено имаме проблем с намирането на вещи лица", каза председателят на съда. Той уточни, че повечето специалисти отказват да извършват експертизи, а често това е свързано и с ниския размер на заплащането. Проблем с вещите лица имало и по делата по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/.

"Много често се искат експертизи, главно медицински, и вече не можем да намерим вещо лице - доктор от нашия съдебен район, който да иска да работи и сме принудени да ги търсим главно от София", каза Иван Демиревски.

Той изчисли, че за трета поредна година продължава тенденцията за увеличаване на делата са срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, в които се претендира присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от актове, действия и бездействия на затворническата администрация. Тези дела само за година са се увеличили с 44. "Наскоро стана ясно, че в с. Самораново, община Дупница, предстои да се изгради нов затвор, което при всички случаи ще увеличи многократно тези дела, каза още председателя на съда.

В тази връзка той е направил искане към председателя на ВАС, при разпределението на съдебната карта да бъде назначена шеста бройка съдия, предвид натовареността на съда, който е на второ място в страната.

Дванайсет са делата по Закона за достъп до обществена информация от началото на годината, с които основно се иска информация от общините чрез НПО или от страна на граждани, каза още Демиревски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починали фенове изгледаха дебюта на скромния "Унион" (Берлин) в германската Бундеслига. По време на мача от първия кръг срещу РБ "Лайпциг" запалянковци издигнаха огромни снимки на свои починали близки, които не са доживели влизането на любимия си тим в елита. Нещо повече - преди това феновете са платили билети на споминалите се.

Сделка №1 в германския футбол това лято вече е факт. "Байерн" представи Фелипе Коутиньо от "Барселона" и му даде емлематичния щ10. Бразилецът идва под наем за една година с опция за закупуване срещу 120 млн. евро следващото лято. "Този ход означава ново предизвикателство за мен - каза Коутиньо. - В нова държава и в един от най-добрите клубове в

Мениджърът на "Арсенал" Унай Емери ядоса феновете на "артилеристите" със странно изказване преди гостуването на "Ливърпул". Испанецът призна, че неговият отбор не иска да играе срещу европейския шампион. "Ако зависи от нас, ние никога не бихме искали да играем срещу "Ливърпул" - каза Емери. - Бихме предпочели да не излизаме срещу тях.