Активист на "Да, България" иска данъчните декларации да са публични и оставката на Горанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561558 www.24chasa.bg
Боян Юруков. Снимката е от сайта на "Да, България"

Боян Юруков показва удивителна осведоменост за данните, публикувани от хакера, има и заглавие за скандала - #НАПЛийкс

Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн. Това пише в блога си Боян Юруков, член на Националния съвет на "Да, България". Следва подробно описание на източените от хакерите бази данни.

Публичността на тази информация, колкото и вредно да е за националната сигурност, ще даде възможност на изследователи да направят по-добра картина за доходите на населението, безработицата и социалните придобивки. Също така ще подпомогнат журналистически разследвания в имотното състояние на публични лица и отказа от проверки на самите служби в злоупотреби като #АпартаментГейт, радва се Юруков. Веднага след това иска незабавната оставка на Владислав Горанов, заедно с ръководителите на отговорните за този пропуск структури.

Той хем пише, че отдавна е предупреждавал, че има опасност от изтичане на данни, хем дава за пример Швеция, където данъчвните декларациии се публикуват, за което, оказва се, той отдавна се бори.

Кой е Боян Юруков?

Ето какго представят на сайта на "Да, България" : Боян Юруков е старши програмист и технически ръководител в немска компания за финансови услуги. Отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и фондове в света.

По-разпознаваем е с блога си, в който освен общи теми, обсъжда различни политически и социални аспекти. Занимава се с редица информационни проекти включващи теми като организацията на избори, престъпност, безследно изчезнали, замърсяване и енергетика.

От 2009 година усилено популяризира ползата и същността на отворените данни като инструмент за прозрачност и социална промяна. С работата си е направил достъпни за анализ и визуализизация десетки информационни източници от държавната администрация. В последните години все по-често използва тези данни, за да развенчае заблуди повтаряни редовно в публичното ни пространство.