Японките масово се кандидатират за парламента, изправени пред множество препятствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561754 www.24chasa.bg
Сакура Уникоши Снимки: Ройтерс

Когато антиядрената активистка Джунко Исогаи се включила в предизборната надпревара в северния японски регион Ниигата, това довело и до някои неудобни моменти: трябвало не само да държи импровизирани речи и да разговаря с избиратели, но и да забавлява потенциалните си поддръжници.

"Искаха от мен да им наливам саке, да им правя комплименти и да се държа по начин, който не би бил неприятен за мъжете", каза пред Ройтерс 45-годишната Исогаи, майка на две тийнейджърки. "Все едно бях там, за да ги развличам".

Такива традиционни предизборни практики - наблягащи на общуването лице в лице и личните връзки, са сред многото бариери, пред които жените са изправени, когато се опитат да влязат в японската политика, където господстваща роля играят мъжете, казват кандидати и експерти.

Сред другите пречки са липсата на образци за подражание, социалните норми, ненасърчаващи жените да говорят открито, и бремето на напрегната работа на пълен работен ден в общество, където от жените се очаква да отговарят за домакинската работа, отглеждането на деца и грижата за възрастните.

Министър-председателят Шиндзо Абе превърна увеличаването на броя на работещите жени в основна политическа цел. Но господството на мъжете в политиката продължава.

Откакто Абе пое поста през декември 2012 г., по брой на жени парламентаристки Япония спадна на 164-о място от 122-ро в световната класация от общо 193 държави. Неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) има по-малък процент законодателки, отколкото главната опозиционна партия.

Изборите за горната камара на парламента на 21 юли ще са първото гласуване в национален мащаб след приемането на закон за паритет на половете, в който са заложени необвързващите цели партиите да издигат еднакъв брой кандидати от мъжки и женски пол. Рекордни 28 процента от кандидатите са жени.

Но едва 15 на сто от кандидатите на ЛДП са жени, при 45 процента в главната опозиционна сила - Конституционно-демократическата партия (КДП).

Сакура Учикоши - работеща в Токио адвокатка, която се опитва да влезе в политиката като представител на земеделския район Ниигата, е сред кандидатите на опозицията.

Традиционно Ниигата излъчва силни жени в политиката, между които прямата бивша министърка на външните работи Макико Танака. В момента оттам има три жени опозиционни депутатки.

Мрежа от контакти и разпознаваемост

Учикоши, която за разлика от много мъже в партията, не се е издигнала от редови член, страда, защото е смятана за външен човек. Тя е родена в Хокайдо и е направила кариера в Токио.

Това е рязък контраст с нейния съперник от ЛДП Ичиро Цукада - роденият в Ниигата сегашен депутат от района, чийто баща също е бил парламентарист.

"Това, че не съм разпознаваема, е препъникамък", каза Учикоши пред Ройтерс в интервю преди предизборен митинг.

"Кандидатите мъже разполагат с мрежа от контакти и липсата на такава за жените, които се кандидатират за пръв път, усложнява нещата", каза тя и добави, че е благодарна за подкрепата на трите действащи депутатки.

Политиците, особено в ЛДП, обикновено се издигат, тръгвайки от местните съвети, за да стигнат до парламента, като успоредно с това си създават електорална база. Този път може да е труден за жените, от които се очаква по-скоро да се грижат за семейството си, отколкото да стискат ръце.

"Отделните хора трябва сами да си изградят мрежа от контакти", каза преподавателката Мари Миура от частния изследователски университет Джочи (Sophia University). "Много жени, които трябва да прекъснат кариерата си, за да отгледат деца, и се борят да запазят баланса между работата и ежедневието, не могат да си позволят подобна енергия".

Поддръжниците на Учикоши се надяват тя да се открои като свежа алтернатива на Цукада, каза Хироши Сасаки - университетски преподавател и активист, който е съветник в кампанията й.

Репутацията на Цукада пострада, когато той се похвали, че доброволно е осигурил проект за магистрала в Южна Япония в като "услуга" за Абе и финансовия министър Таро Асо. Той подаде оставка като зам.-министър в кабинета заради вдигналия се шум.

"Обикновено гласувам за ЛДП, но този път мисля, че те ни баламосват и съм ядосан", каза 63-годишният пенсионер от Ниигата Сусуми, който не пожела да каже първото си име.

Съпругът на Учикоши, който е адвокат, и подрастващият им син живеят в Токио по време на кампанията, която беше открита официално на 4 юли.

"Синът ми изглежда не осъзна, че аз просто трябва да остана в Ниигата", каза тя.

За разлика от жените, казват експерти и политици, мъжете не са склонни да гледат на семейните задължения като на бариера пред влизането в политиката.

"Ако жената е само домакиня, а мъжът й се кандидатира, тя може да се грижи за дома", каза за Ройтерс лидерът на КДП Юкио Едано. "За съжаление, бремето по отглеждане на деца е по-тежко за жените, затова цената за кандидатиране е по-висока".

Исогаи, която загуби като кандидат за местния законодателен орган на префектура Ниигата и подкрепя Учикоши, каза, че често се чувства виновна, че е пренебрегнала подрастващите си дъщери, за да участва в кампанията.

"Като ги видя със скъсано копче, се чувствам виновна", каза Исогаи, която се е преместила в Ниигата от Фукушима след ядреното бедствие там през март 2011 г. Нейният съпруг, който често отсъства по служба, не е свикнал да върши домакинска работа, каза тя.

"Стане ли дума за предизборна кампания, за мъжете е много по-лесно", каза тя.

Застъпниците на жените казват, че по-голям брой депутатки биха помогнали на Япония да се съсредоточи върху ключови политики като грижата за децата, образованието и благосъстоянието.

"Аз самата съм работеща майка и проблемите на грижата за децата и възрастните са ми много близки", каза Учикоши. "За да се даде приоритет на такива проблеми, се нуждаем от жени законодателки".

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.