ВМРО подкрепя ветото на президента за финансирането на партиите, НФСБ - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561756 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов СНИМКА: Десислава Кулелиева, Архив

ВМРО ще подкрепи ветото, защото почти дословно повтаря мотивите, които сме изразили в пленарната зала, заяви депутатът Искрен Веселинов. Той обясни, че върнатите от президента текстове всъщност ще доведат до приватизация на партиите, затова трябва да бъдат отменени.

Можем само да съжаляваме, ме на президента не му стигна докрай смелостта да върне и текста за субсидия от 1 лев, обяви Веселинов.

Запитан дали позицията на ВМРО няма да доведе до напрежение между управляващите партньори, той отговори: Никой от партньорите от ГЕРБ не се е съобрази с нашето мнение, които беше против тези текстове, така че не виждам защо ние трябва да се съобразяваме с тяхното. Според него с отварянето на вратата към свободно финансиране на партиите от стопански субекти политическите сили се превръщали в генератор на корупционен риск.

НФСБ няма да подкрепи ветото, обяви обаче лидерът Валери Симеонов. Не сме го обсъждали в групата, но позицията на НФСБ е за отхвърляне на ветото, обяви той. Ако се приеме едно такова вето, партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин. И остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии и на опозицията, заяви Симеонов. И обясни, че никой няма да даде пари на малките партии, защото дават само на тези, които управляват, тъй като се страхува от санкции, репресии, отказ от обществени поръчки и концесии.

Запитан как ще коментира мотива на президента, че така партиите ще станат зависими от бизнеса, Симеонов обясни: "Несъстоятелно е, в България няма такава практика. Тук бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелни и богати са хората, които управляват държавата."

Но е по-удобно да се насажда другата версия, че има тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата, за да могат да получават поръчки. Те в момента ги получават, защото си плащат. Публично известни са комисионните. Това е очевидно, каза още Симеонов.

Не мога да се сърдя на президента - той нито е бил в бизнеса, нито в политиката, той идва от авиацията и тези въпроси не са му добре познати. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети, допълни лидерът на НФСБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.