ВМРО подкрепя ветото на президента за финансирането на партиите, НФСБ - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/7561756 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов СНИМКА: Десислава Кулелиева, Архив

ВМРО ще подкрепи ветото, защото почти дословно повтаря мотивите, които сме изразили в пленарната зала, заяви депутатът Искрен Веселинов. Той обясни, че върнатите от президента текстове всъщност ще доведат до приватизация на партиите, затова трябва да бъдат отменени.

Можем само да съжаляваме, ме на президента не му стигна докрай смелостта да върне и текста за субсидия от 1 лев, обяви Веселинов.

Запитан дали позицията на ВМРО няма да доведе до напрежение между управляващите партньори, той отговори: Никой от партньорите от ГЕРБ не се е съобрази с нашето мнение, които беше против тези текстове, така че не виждам защо ние трябва да се съобразяваме с тяхното. Според него с отварянето на вратата към свободно финансиране на партиите от стопански субекти политическите сили се превръщали в генератор на корупционен риск.

НФСБ няма да подкрепи ветото, обяви обаче лидерът Валери Симеонов. Не сме го обсъждали в групата, но позицията на НФСБ е за отхвърляне на ветото, обяви той. Ако се приеме едно такова вето, партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин. И остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии и на опозицията, заяви Симеонов. И обясни, че никой няма да даде пари на малките партии, защото дават само на тези, които управляват, тъй като се страхува от санкции, репресии, отказ от обществени поръчки и концесии.

Запитан как ще коментира мотива на президента, че така партиите ще станат зависими от бизнеса, Симеонов обясни: "Несъстоятелно е, в България няма такава практика. Тук бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелни и богати са хората, които управляват държавата."

Но е по-удобно да се насажда другата версия, че има тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата, за да могат да получават поръчки. Те в момента ги получават, защото си плащат. Публично известни са комисионните. Това е очевидно, каза още Симеонов.

Не мога да се сърдя на президента - той нито е бил в бизнеса, нито в политиката, той идва от авиацията и тези въпроси не са му добре познати. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети, допълни лидерът на НФСБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.