"Та неа": Евтини пари след десет години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7562615 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" съобщава, че международните институции настояват Гърция да спазва поетите ангажименти за реформи и за постигане на определени фискални цели - поне през следващите две години - но оставят отворена малка възможност от втората година нататък, ако икономическият растеж се ускори, да бъдат намалени целите за първичния бюджетен излишък. Подобно послание е изпратил ръководителят на европейската работна група Ханс Вилбриф. Изданието пише, че подобен е бил и изводът от срещата, която проведе вчера в Атина премиерът Кириакос Мицотакис с ръководителя на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг. Според вестника срещата е завършила с "принципно споразумение" Гърция да изпълни тази година целта за първичен бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП и да планира следващия бюджет при същите условия, след което, при положение, че е изпълнено обещанието за ускоряване на реформите, ще се коментира евентуално намаляване на фискалните цели. Мицотакис е изразил намерението на Гърция да спази поетите ангажименти, а Реглинг се е съгласил с намаляването на данъчната тежест при условие, че се разшири данъчната база, предаде БТА.

"Нафтемборики" коментира още и отворената вчера емисия гръцки седемгодишни държавни ценни книжа, като пише, че силното търсене и ниската доходност, която спадна под 2 процента, представляват вот на доверие към гръцката икономика. Вестникът прави сравнение с предишната емисия седемгодишни облигации от февруари 2018 г., когато търсенето беше 6,5 милиарда евро, а доходността - 3,5 процента, докато при настоящата емисия търсенето надхвърли 13 млрд. евро, а доходността достигна до 1,9 процента.

"Евтини пари след десет години" е заглавието, под което "Та неа" коментира новата емисия гръцки облигации. Изданието сравнява лихвите, които Гърция е плащала за финансирането от международните пазари от 2010 г. насам, които започват от 6,25 процента през март 2010 г., за да достигнат до сегашното рекордно ниско равнище.

"Катимерини" пише за гневните реакции, който предизвика освобождаването на скандалния бизнесмен Аристидис Флорос, осъден на 21 години затвор за присвояване и пране на пари в рамките на скандала около гръцките енергоразпределителни дружества Energa и Hellas Power. Аргумент за освобождаването му са разпоредбите на приетия наскоро нов наказателен кодекс. Новото гръцко правителство заяви намерението си да направи промени в кодекса заради явните "странични ефекти", които се проявяват в случаи на осъдени за тероризъм и корупция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.