Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7563329 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев, като ги карали да плащат за по-висока кубатура от доставената. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната агенция по горите /РДГ/ Здравчо Тодоров.

В дирекцията имали информация, че купувайки дървения материал от скрадовете в Кюстендил, ромите изисквали документи за по-голямо количество от действително купеното. След като извозвали дървата с камионче по селата в региона, търговците доставяли на клиентите си по три кубика, но давали документи за шест и искали за толкова да им се заплати.

"Това са системни нарушители, които сме хващали по няколко пъти. Затворихме склада им, те имат съставени актове и задържано транспортно средство, но явно са решили да продължават. Жалко е, че възрастните хора по селата са потърпевши", коментира Тодоров. От дирекцията казаха, че по случая работи и полицията.

Директорът на РДГ посочи, че от началото на годината са извършени общо 3 154 проверки по контрола и опазването на горските територии в района на дирекцията. Проверявани са били обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, обекти за добив на дървесина, ловци, риболовци и други физически лица.

Въпреки нанесените сериозни вреди на бялборовите култури от върхов корояд, проверки са установили, че засегнатите площи намаляват и проблемът отшумява, казаха още от РДГ. От там посочиха, че през миналата година са били засегнати 3 700 хектара, а през тази са констатирани заболели едва 1 980 хектара, но стари площи. Около 1700 дка черен бор обаче са били засегнати от гъбни патогени, причиняващи съхнене, заради влагата и топлината.

Директорът на природен парк "Рилски манастир" Димитър Георгиев съобщи, че с цел опазването на горите в района на природния парк е въведена практика служители на парка да задължават туристите да попълват декларации да не оставят незапален огън и боклуци след себе си.

"Това важи особено за почивните дни, когато е основният пътникопоток в Рилския манастир", каза Григоров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка