България ратифицира конвенцията за сигурността по време на футболни мачове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7563404 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Министерският съвет предлага на Народното събрание да денонсира Европейската Конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност футболни срещи и да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия, подписана на 3 юли 2016 г.

Конвенцията е подписана на официална церемония на 3 юли 2016 г. в гр. Сен Дени, Франция. В хода на церемонията Конвенцията е подписана от четиринадесет държави, в това число и Република България, представлявана от министъра на младежта и спорта, при условие за последваща ратификация.

Конвенцията ще замени сега действащата Европейска конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност футболни срещи, влязла в сила на 1 ноември 1985 година, ратифицирана със закон, приет от 37-то Народно събрание на 13 септември 1996 година и в сила за Република България от 1 декември 1996 година.

Причината за изготвянето на нова Конвенция е, че съдържанието на сега действащата Европейска конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност футболни срещи (CETS № 120) не отговаря и в известна степен противоречи на актуалните тенденции и най-добри практики при осигуряването безопасността по време на спортни мероприятия.

Основната цел на новата Конвенция (CETS № 218) е отчитане на влиянието на обществените промени (икономически, миграционни, политически, социални и технологични), върху футбола и гарантирането на безопасността по време на спортни мероприятия, постигане на ефективно взаимодействие между всички участници, ангажирани с осигуряването на безопасността. Конвенцията формулира нови и по-ясни цели, насочени към осигуряване на безопасна, гостоприемна и сигурна среда при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия, а не единствено и само към контрол на насилието и лошото поведение на зрители на футболни срещи, каквито са целите на сега действащата Конвенция.

Още от решенията на Министерския съвет вижте ТУК. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан