Летище Мюнхен взема на концесия столичната аерогара за 35 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7563421 www.24chasa.bg
СНИМКА: Марияна Бойкова

Консорциум “Соф Кънект”с участници френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен”, е определен за концесионер на летище София след окончателната оценка на офертите. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който е приел протокола на комисията, която оценява освен финансовите, и техническите предложения на петимата участници в продължение на 90 дни.

Консорциум “Соф Кънект”, в който водеща е френската инвестиционна компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс”, оферира годишно концесионно възнаграждение за държавата от 32% от приходите. За 35 г. това са близо 858,9 млн. евро. 

В консорциум “Соф кънект” са “Меридиам ийстърн юръп инвестмънтс” и “Флугхафен Мюнхен”. Летището в Мюнхен, което партнира с базирания в Париж инвестиционен фонд “Маридиам”, е второто по натовареност в Германия по брой обслужени пътници след Франкфурт и седмото най-натоварено летище в Европа. 

Определеният за победител консорциум е оценен с 86,12 точки.

На второ място е класиран консорциумът, в който са “Еърпортс Де Пари” и турската “ТАВ хавалиманларъ холдинг”. Точките, които имат са 80,31. 

“Фрапорт България” заема трето място с 80,19 точки.

Четвърти е консорциум "Витоша", в който са “Манчестър еърпорт” и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”, който има 78,45 точки.

Пети е “ССБ София еърпорт Джей Ви” с летищен оператор “Копенхаген еърпортс”. Консорциумът е оценен с 66,15 точки. Водещ в него е швейцарската инфраструктурна компания “ССБ Зауервайн & Шефер Бау” и партньори - летищният оператор „Копенхаген еърпортс“ и турската „ЕРГ Интернешънъл“.

Министърът заяви, че всички кандидати са силни с оферти, които осигуряват развитието на летище София. Припомни още, че 55% тежест има финансовото предложение, т.е. парите, които ще влизат в държавата от концесионното възнаграждение, а 45% тежест има техническата оферта. Оценявани са  общият план за развитие на летището, бизнес плана, финансовия план, стратегия и предвиждания - за трафик, авиокомпании пътници. Важни за били и изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на офертите.

Три консорциума са получили максималните 100 точки на техническите си предложения. Това са "Соф Кънект", "Фрапорт България" и "Витоша", обяви Желязков.

Министърът заяви, че договорът може да бъде сключен след 15 дни, като се брои от днес, ако няма обжалване. Обжалването пък трябва да се направи в 10 дневен срок, то е двуинстанционно - пред КЗК и пред ВАС.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента. Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград

Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на ниво, а Тайбе Юсеин имаше силна година. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на представителния тим направи обзор на сезона. - Г-н Касабов, ако теглите една черта, повече доволен или повече недоволен сте от годината