Проучване: Едва 3% от българите са на мнение, че законността не е важна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7563800 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

За 94 на сто от българите е важно законите да се отнасят за всички - граждани и управляващи, независимо от мястото им в обществото, богатството им, политическите им връзки или произхода им. Това показват данни от проучване, разпространени днес от Европейската комисия.

Над половината (67 на сто) определят това като много важно, за 27 на сто е важно, за два процента "не е толкова важно", за един процент "не е важно", а три на сто нямат мнение. За 57 на сто е много важно законите у нас да бъдат ясни и предвидими, за 35 на сто това е важно, а три на сто са без мнение. Сходно е разпределението на отговорите за това дали е важно законите да подлежат на оспорване и оценка, както и да бъде лесно проследяването на законотворчеството, предава БТА.

Също 94 на сто са отговорили, че е важно или много важно да има подобрение по въпроса с равнопоставеността пред закона, възможността за оспорване на законите и за наблюдение над работата на законодателите. Общо 96 на сто са на мнение, че корупцията сред държавници и политици трябва да бъде разследвана и да се стига до съд.

Общо 95 на сто споделят мнението, че държавниците и политиците не трябва да се облагодетелстват от службата си, а следва да се водят от етични правила и да дават ясни обяснения за приеманите решения. В 90 на сто от отговорите се подкрепя възможността съдът да се произнася по решения, свързани с данъци, пенсии, обществени поръчки, образование и здравеопазване.

При 93 на сто от отговорите се посочва, че е важно гражданите да могат да защитят правата си пред независим съд, който не е под влиянието на политически и/или икономически интереси. За 95 на сто е важно полицията и прокуратурата да разследват "правилно" и независимо всички (уличени). Общо 80 на сто настояват делата да не бъдат прекалено продължителни и скъпи.

За 88 на сто от българите е важно медиите и гражданското общество да могат да критикуват правителството и бизнеса без страх от сплашване. Същият е делът на онези, които искат във всички държави от ЕС да се спазват основните принципи на Общността, но едва 34 на сто заявяват, че знаят кои са тези ценности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана