Най-малко 5000 военнопрестъпници от Босна и Херцеговина са още на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564020 www.24chasa.bg
Брус Бъртън

Най-малко 5000 идентифицирани извършители на военни престъпления в Босна и Херцеговина още са на свобода, заяви ръководителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в Сараево Брус Бъртън в интервю за в. "Ослободжение", цитирано от БТА.

Той изтъкна, че ако делата продължат да се обработват със същия темп като досега, на правосъдието ще му трябват поне десет години да ги приключи.

"Процентът на осъдителните присъди в делата за военни престъпления в съда на Босна и Херцеговина спада с тревожна скорост и е последица от некачествените разследвания и обвинения, които повдига прокуратурата на Босна и Херцеговина", каза Бъртън.

Според него прокуратурата, оглавявана от Гордана Тадич, не използва пълния си капацитет в разследванията и съдебното преследване на най-сложните дела за военни престъпления, разхищава ресурсите, с които разполага, и придвижва много бавно делата за военни престъпления.

Последният публикуван анализ на ОССЕ показа, че в прокуратурата на Босна и Херцеговина има 800 нерешени дела за военни престъпления, които се отнасят за около 5000 извършители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.