Шефката на общините Силвия Георгиева: Не нов данък, а 2% от плоския да остава по места

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564091 www.24chasa.bg
Силвия Георгиева

2% от данъка върху дохода на физическите лица да остават в общините, а не да се мисли за допълнително облагане. С това настояване се включи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева в дебата по повод на лансираната пред “24 часа” идея от вицепремиера Томислав Дончев. В интервю от 16 юли той обяви, че е време след местните избори да се отвори отново дискусията общините да получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите. Премиерът Бойко Борисов обаче бе категоричен: “Данъци в този мандат няма да се пипат!”.

“Позициите ни с вицепремиера Дончев съвпадат в това, че отдавна е време да се подобри собствената приходна база на общините, но до тук приключват приликите в нашето мислене”, обясни Георгиева. Припомни, че от дълги години НСОРБ е сложило на масата за разговори с централната власт необходимостта от разнообразяването на общинските данъци. В момента местната власт формира собствени приходи само от имуществени - налозите върху колите и имотите. Останалите 4 данъка - наследственият, патентният, туристическият и данъкът върху такситата, не носят почти никакви приходи. В ЕС

единствено нашите общини

разчитат само на имуществените

данъци, докато в Европа местната

власт пълни хазната си от микс

с подоходните налози, изтъкна Георгиева.

“Затова нашето предложение е българските общини да получават 2% от подоходния данък, но за сметка на намаляване на националния, а не като допълнителен. Ние предлагаме от сегашните 10% два процента да остават за общините”, обясни тя.

750 млн. лв. допълнителни приходи биха получили общините, ако им бъдат преотстъпени тези 2%, показават сметките на Института за пазарна икономика. “Това е значителна сума, която би подпомогнала местното развитие. Знаете, че гражданите се обръщат към общините за всичко - ние поддържаме пътната мрежа, тротоарите, уличното осветление, общинските училища и детските градини, чистотата и озаленяването. Грижим се не само за инфраструктурата в градовете, но и в селата. Действително имаме нужда от много по-стабилна и по-широка приходна база”, заяви шефката на НСОРБ.

Най-фрапиращият пример според нея е нуждата от допълнително финансиране за

общинските пътища, които са

около 20 хил. км - точно колкото

са и републиканските

“Ние ги поддържаме с около 90 млн. лв. годишно срещу близо 750 млн. за републиканските. Разликата е огромна, а качеството на пътната мрежа е доказателство за крещящата нужда от допълнително финансиране и за тази инфраструктура”, категорична бе тя. Общините се справят все по-добре със събираемостта на местните данъци и такси, някои дори са достигнали до 90% събираемост.

“Време е за разговор как да бъде направено така, че общините, които сме най-близо до гражданите и предоставяме 2/3 от публичните услуги, да имаме добро ниво на местни приходи, които сами да управляваме по най-добрия начин”, каза още Силвия Георгиева. И обясни, че всеки дебат е добре дошъл. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни