Мишена! България атакувана от международни киберпрестъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564101 www.24chasa.bg

Правени са опити за хакване и на военни комуникации

Руските хибридни атаки и фалшивите новини риск за националната сигурност

България все по-често е атакувана от международни групи на киберпрестъпници. Тази констатация е включена в доклада за състоянието на националната сигурност през 2018 г. Преди седмица документът бе одобрен от правителството, а от сряда се разглежда в Народното събрание.

“Засилват се честотата, обхватът и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на страната я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи. Напредъкът на интернет базираните технологии и услуги ще благоприятства и в обозримото бъдеще ръста при кибер- и интернет базираните престъпления. Масовото навлизане и използване на активно интернет банкиране, виртуални административни и офис услуги и дистанционно регистриране и управление на фирми са сред факторите, които улесняват организирането и извършването на такива престъпления”, пише в доклада, който е внесен в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов.

Нарастват заплахите от

хакерски атаки срещу

институции и банки,

като е имало такива опити дори срещу комуникации на военните, става ясно още от доклада. Препоръката е държавата приоритетно да развива капацитета си за борба с киберпрестъпленията и да инвестира в нови високи технологии в тази област.

Хибридните атаки и операции на Русия в защита на националните ѝ интереси са една от основните заплахи за националната сигурност на България, пише още в правителствения документ. Русия е свързана в него и с кибератаки.

Засилването на военната сила на Русия на незаконно анексирания Кримски полуостров нарушава военния баланс в региона на Черно море, констатира още българското правителство. Освен това руснаците застрашават и сигурността на корабоплаването в региона, като се припомня и кризата със задържаните от Русия украински кораби в Керченския пролив.

“Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО”, пише в документа на българското правителство.

Фалшивите новини също са заплаха за националната сигурност на България, констатира още Министерският съвет.

“Използването на

фалшиви новини и факти

цели упражняване на

определен контрол

и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като “Фейсбук” и “Туитър” и интернет комуникациите”, твърдят експертите, изготвили документа.

Терористичните заплахи и децентрализирането на джихадистите продължават да са една от основните опасности за сигурността в световен мащаб, твърди правителственият документ. За България обаче основният риск бил от саморадикализирали се мюсюлмани, които могат да извършат актове на терористи единаци.

Като положителна тенденция в националната сигурност правителството изтъква, че за първи път намалява броят на отпадналите от училище деца. В същото време обаче най-високата престъпност е в райони, в които има висока неграмотност. Твърди се също, че у нас вече има райони в населени места, които са опасни за живота и собствеността на гражданите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уейн Рууни отново загази. Нападателят на "ДС Юнайтед" беше изловен да влиза в асансьор на хотел с жена в 05,30 ч. сутринта след 7-часово парти с други играчи. Това се случи след загубата на неговия тим от "Ванкувър" с 0:1. 33-годишният бивш национал на Англия едва спаси брака си на няколко пъти, след като в медиите се появиха доказателства за

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на