Фонд на фондовете предлага и гаранционни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564558 www.24chasa.bg

Те позволяват предприемачите да получат по-лесно финансиране, за да осъществяват смели идеи

Новите гаранционни продукти ще се предлагат на пазара чрез кредитни и финансови институции, а средствата са от Европейски социален фонд (ЕСФ). Основната цел е създаването и запазването на работни места и предприемаческата активност чрез финансиране, което да доведе до увеличаване на икономическия растеж и заетостта.

По ЕСФ на пазара вече повече от година успешно функционират микро финансиращи схеми по договори на Фонда на фондовете (ФнФ) с „Микрофонд“ и „Сискредит“. Досега те са финансирали над 100 стартиращи предприятия.

В края на юни 2019 г. ФнФ подписа нови договори с Първа инвестиционна банка, „Микрофонд“ и „Сискредит“, с които още 25,4 млн. лв. ще се инвестират в микрокредити за стартиращи и социални предприятия.

Иновации и работни места

В момента за реализиране на цялото портфолио от финансови инструменти по Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 г. стартират процедура за гаранционните продукти, предвидени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), които ще се изпълняват от банки и други кредитни и финансови институции.

Продуктът по ОПРЧР предвижда гаранции с таван на загубите за портфейли от нови кредити. Портфейлните гаранции дават допълнителна сигурност на финансиращата институция, свързана с намаляване на риска от неизплащане на задълженията от кредитополучателите. Това прави възможна подкрепата на проекти, които при други условия не биха били допустими за финансиране, и ще позволи на голям брой хора да реализират идеите си чрез създаване на собствени микрофирми. Крайната цел е чрез прилагането на инструмента да бъде създадена допълнителна дългосрочна заетост.

По-изгодни заеми

Друга полза е свързана с факта, че наличието на гаранция по даден кредит спомага за намаляване на размера на изискваните обезпечения, а много често и на цената на кредита – лихви, такси, комисионни. Предвид европейската подкрепа гаранциите, предлагани от Фонда на фондовете, се предоставят изцяло без такси както за кредитните и финансовите институции, така и за крайните получатели.

Портфейлната гаранция по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ покрива до 80% от кредитния риск на финансовия посредник по всеки кредит, включен в гарантирания портфейл, но до определен процент на таван на загубите за целия гарантиран портфейл. Потенциални посредници са кредитни и финансови институции, които имат право да предоставят финансиране под формата на кредити, заеми и/или лизинги на територията на страната.

Бюджетът на гаранционната схема възлиза на 20 млн. лв., разпределен в осем обособени позиции. Очакваната обща сума на портфейлите от кредити е 100 млн. лева. Максималният размер на кредит, предоставен на допустим краен получател, е 97 791 лв. или 50 000 евро.

Микрокредитите ще финансират дейности, свързани с придобиване на материални и нематериални активи; работен капитал във връзка с развитие или разширяване на дейности на предприятието или самонаетото лице; развитие и повишаване на уменията на работници и служители или на предприемача в случай на самостоятелна заетост.

Процедурата за подбор на финансови посредници е вече в ход и заявления за участие могат да се подават до 12 август 2019 г. Повече може да откриете на следния линк: http://fmfib.bg/bg/buyer/procedure/43

И още подкрепа

До края на лятото се очаква Фонд на фондовете да стартира и подбора на банки за изпълнение на още един гаранционен продукт по най-търсената от бизнеса Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Текущо Фонд на фондовете подкрепя инвестиции със заемно финансиране в градско развитие и туризъм, свързан с паметници на културното наследство. Продуктът включва и вградена гаранция. Ефективно работят два посредника по Фондовете за градско развитие - обединение „Фонд за устойчиви градове“ и „Регионален фонд за градско развитие“.

За повече информация, посетете сайта на дружеството - http://fmfib.bg/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни