Съгласуват разрешение за строеж на жената на Марешки с Министерство на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7564914 www.24chasa.bg
СНИМКА: Лиляна Трънкова

Два нови проекта разбуниха духовете в морската столица. Главният архитект на Варна Виктор Бузев потвърди за "24 часа", че сградата на Централна поща, която е архитектурен паметник на културата, ще бъде преустроена в хотел, а на кръстовището на булевардите "Левски" и "Съборни", на метри от добилото популярност като "елипсовидното" във Варна, ще изникне 8-етажна сграда.

Община Варна е издала разрешение за строеж на фирма "Варнафарма" ЕОД, представлявана от Светлана Марешка. Тя е съпруга на лидера на варненския бизнесмен и депутат Веселин Марешки. Разрешението е от 31 май тази година и е за "реставрация и консервация на фасади с адаптация за съвременни нужди на съществуваща обществено-обслужваща сграда – Пощенска палата в хотел и обслужващ апартамент". Таз иформация е публикувана на сайта на Общината.

"Разрешителното е съгласувано първо с Министерството на културата, тъй като сградата е недвижим паметник на културата. Сградата е знакова за Варна и искам да обясня, че фасадата й ще бъде запазена напълно. Пощенският салон на първия етаж ще продължи да обслужва клиенти, както досега. Там няма да има никакви промени. Най-вероятно горните два етажа ще бъдат преустроени", обясни арх. Бузев. "Варнафарма" придоби емблематичната за морския град сграда от БТК през 2010 г. срещу 16 млн. лв.

На кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Левски" пък ще бъде построена многофункционална сграда “Urban Towers”. Предвидено е на осемте етажа да има хотелска част, частно студентско общежитие, конферентна зала за 500 души, ресторант и бар. Голямото предизвикателство е съвместяването на тези напълно разнородни функции, твърдят проектантите. Сградата, с разгъната застроена площ 11 141 кв.м, разполага с подземен паркинг на две нива за над 200 автомобила. Собственост е на фирма "Пътища и мостове" ЕООД.

"За това място имаше и друг проект, за много по-висока сграда. Самото място е много хубаво и там трябваше да бъде построена знакова за града ни сграда, но не мога дакоментирам новия проект", обясни арх. Бузев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.