Севлиево е „Образцова община“ на Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565160 www.24chasa.bg
Регионалната министърка Петя Аврамова заедно с кметовете на наградените общини в Северен централен регион. СНИМКА: Николай Литов

Севлиево и Велико Търново получиха голямата награда „Образцова община“ за Северен централен регион на церемония, организирана от „24 часа“ във Велико Търново. Регионалните награди са част от националната инициатива на „24 часа“ за отличаване на най-добрите общини в България. Тя ще приключи с национални награди в края на годината, а общините се оценяват по обективните им постижения в категории като образование, здравеопазване, БВП, заплати, дял на бедните хора, брой читалища и пр.

Севлиево е първият регионален победител, който не е областен град, а изпревари в класацията петте областни центъра в региона – Велико Търново, Русе, Габрово, Разград и Силистра.

Победител в класацията „Образцова община“ сред областните центрове пък е Велико Търново.

„Хубаво е да се види, че освен София, Пловдив и Бургас има и по-малки общини, които се развиват чудесно. Севлиево е пример как местна власт и бизнесът могат заедно да реализират проекти във всички сфери. В Севлиево иа над 1200 фирми, включително и други големи предприятия с по над 1000 работници. Само миналата година в 4-5 от тях са дадени по над 20 млн лв за разширяване на производството“, каза при получаването на наградата кметът на Севлиево Иван Иванов. Той, както и кметът на Велико Търново Даниел Панов, бяха отличени от регионалната министърка Петя Аврамова.

„Тази награда е на великотърновци, защото идеите които са ни давали сме се съобразявали. „Хемус“ след 2 години и малко ще е факт за Северна България и това е начинът да бъдат по-развити общините“, каза пък кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Кметицата на Габрово Таня Христова и кметът на Свищов Генчо Генчев пък бяха отличени като общини за региона в категорията „Качество на живот“. Техните награди връчи зам.-областният управител на Габрово Росен Цветков. Победителите в тази категория се определят по показатели като среден успех от матурите, брой места в детските градини, качество на здравеопазването.

Победителите в категория „Благосъстояние“ пък бяха Русе и Лясковец. В „Умен град“ пък наградите бяха за Горна Ораховица и Разград. Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен връчи отличията на кмета на Горна Ораховица Добромир Добрев и на секретаря на община Разград Нели Добрева.

Кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Елена Дилян Млъзев пък получиха отличията на общините си в категорията „Градски дух“ от областната управителка на Велико Търново проф Любомира Попова.

„Тази награда е за поколения еленчани, които са съхранили възрожденския дух. Елена е малък град, но с огромни традиции и наследство. Скоро ще победим и в други категории, но без да загърбваме духа и традициите“, каза кметът Млъзев.

Силистра и Бяла пък взеха специалните отличия за общини с най-голям брой лекари на глава от населението.

„Благодаря и като практикуващ лекар. Приятно съм изненадан. Благодаря на всички колеги лекари. Аз не разполагах досега с тази информация за развитието на Силистра“, коментира при връчването на отличието кметът на града Юлиян Найденов.

Трявна и Тутракан пък бяха отличени за високо ниво на средното образование заради най-добрите резултати на държавните зрелостни изпити в целия Северен централен регион.

Сухиндол, Алфатар и Дулово пък бяха наградени за добрата си мрежа от читалища и осигуряването на културен живот за своите жители.

Сливо поле пък е общината в Северна България с най-голям БВП на глава от населението, Исперих с най-висок ръст на пазара на имоти, а Павликени взе специалното отличие за висок потенциал за развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.