Правят и частни мостове над Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565252 www.24chasa.bg

Вече има постъпили искания от страна на частни фирми за изграждане на мостове над Дунав между Българи и Румъния. Бизнесът иска да ги прави на концесия, за да се подобри свързаността и да се облекчи трафика, което ще гарантира възвращаемост на вложенията, съобщи на третата среща от кампанията "Образцова община" за Северен централен район регионалният министър Петя Аврамова.

Вече има съгласие мост между Българи и Румъния да бъде изграден при Свищов, а от прединвестиционни проучвания ще бъде избрана следваща локация. Общо 5 моста ще бъдат изградени , уточни министър Аврамова на въпрос на кмета на Силистра Юлиян Найденов. Само за втори мост при Русе обаче може да се ползва европейско финансиране, а останалите ще се правят от частни инвеститори, допълни Аврамова.

Правят и частни мостове над Дунав

Найденов отбеляза, че в приоритетите за изграждане на магистрали се пропуска един изключително голям магистрален път - р. Дунав, който само между България и Румъния не е така натоварен, а може да се използва.

Кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов благодари на "24 часа", че оценява случващото се в общините. Той посочи, че те доказват своята роля като най-активния и най-мотивирания бенефициент и работят по над 1800 проекта за над 4 милиарда лв..

"Важно е да бъде уточнен бюджета за следващия програмен период до края на годината, в който ще разполагаме с над 13% повече средства", каза кметът. Само по оперативната програма за развитие на регионите парите са с над 153 милиона евро повече.

След среща на НСОРБ с вицепремиера Томислав Дончев е решено в следващия програмен период големите общини, които сега са извън програма за селските райони, да могат да кандидатстват по нея. Ще бъде създаден Национален инвестиционен фонд, от който да бъдат подкрепени агломерациите около големите градове. "Близо 70 общини в момента не могат да кандидатстват по тази програма", каза Панов.

"Нашата задача като държава е да осигурим стабилна икономическа среда и удобни пътища. За нас особено важно е да спрем Важно ни е да спрем обезлюдяването на Северозапада, така че да няма "бели петна" на картата. Обновяваме градовете, инвестира се в детски градини, училища, социални и здравни заведения", каза Аврамова.

Ключови за севера са няколко пътни проекта, посочи тя. От изграждането на автомагистрала "Хемус" крайният ефект ще е подобряване на икоомическата среда и ще се възползват 2.9 милиона души на 44% от територията на страната.До 2023 г. аутобанът трябва да стигне до Велико Търново. Работи се по 54 км от Боаза до пресичане с пътя Русе-Велико Търното, за които има "резервирани" 1.349 млрд. лв.

Друг важен инфраструктурен проект е магистралата Русе -Велико Търново, свързан с проекта за тунел под Шипка, което ще е новата икономическа ос. След отхвърляне на обжалванията от ВАС, т.г. стартират обществените поръчки за първите две отсечки - Русе - Бяла и обхода на Бяла.

Видин - Ботевград е другата вертикална връзка. Може да започне сторителството на два лота, след като е дадена възможност на АПИ, въпреки обжалвания. За отсечката от Видин до Ружинци индикативната стойност е 460 млн. лв. без ДДС.

В новия програмен период ще се изпълняват проекти, които водят до икономически растеж на регионите. "Ще дадем възможност да се изпълняват надобщински и надобластни проекти за целия регион, включително да се финансират по няколко програми", каза Аврамова и прикани областите да набележат стратегическите си цели. Регионални съвети по места ще правят първото отсяване на най-важните стратегически проекти за региона.

Тя посочи, че проблемите във ВиК сектора ще се решават с европейски средства, тъй като министерството разполага само с 18 милиона лв. и се опитва да покрива кризисни ситуации и да инансира проекти на малки общини.

"Област Велико Търново е една от областите, успяла да направи консолидация на Вик дружествата и да подаде апликационна фирма по Програмата за опазване на околната среда за средства за прединвестиционни проучвания", каза министърката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на