Amazon - нова мишена на Брюксел в битката за защита на личните данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565259 www.24chasa.bg

Брюксел отвори нов фронт срещу американския дигитален гигант, като обяви "задълбочено разследване" на Amazon, заподозрян в нарушаване на правилата на конкуренцията на ЕС, използвайки данни от независими търговци на дребно, които продават на неговия сайт.

"Реших да разгледам много внимателно бизнес практиките на Amazon и двойната му роля като пазар и търговец на дребно, за да проверя дали компанията спазва правилата на ЕС за конкуренцията", обясни в комюнике еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Датчанката, чиито служби разследваха Apple, Facebook, Google и Amazon в миналото, бе критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той я обвинява, че мрази страната му, за което говорели налаганите на няколко пъти глоби на американски компании.

"Ще сътрудничим изцяло на Европейската комисия и ще продължим да работим усилено, за да подкрепим компании от всякакъв мащаб и да им помогнем да се развиват", реагира Amazon в комюнике.

Американската компания продава продукти директно на своя уебсайт, но също така предоставя на независими продавачи пазар, наречен Marketplace, на който те могат да продават на потребителите.

"Като предоставя пазар на независими продавачи, Amazon постоянно събира информация за дейностите, извършвани на неговата платформа", обяснява Комисията.

Откриването на това "задълбочено разследване" последва предварителното разследване, започнало преди няколко месеца, което разкри, че американският гигант в онлайн търговия използва "конкурентно чувствителна информация" за "продавачите, техните продукти и техните сделки".

"Откриването на официална процедура за разследване не предопределя неговия резултат", заяви Еврокомисията. Санкциите, наложени от Брюксел в този случай, могат да достигнат до 10% от оборота.

Злоупотреба

Приходите на Amazon са нараснали с 31% през 2018 година до 232,9 милиарда долара (207,7 милиарда евро). Основателят на компанията Джеф Безос днес е най-богатият човек в света със състояние, оценявано на 164,8 милиарда долара (147 милиарда евро), според изчисленията на списание "Форбс" и агенция Блумбърг.

"Целият въпрос се върти около данните", събирани благодарение на дребните търговци, които Amazon е подслонил, обясни г-жа Вестагер през септември миналата година, когато обяви, че има предварително разследване за "евентуална злоупотреба с господстващо положение".

След това Amazon може да използва тези данни, за да "направи собствени изчисления", "да види какво искат хората като предлагане и какво ги кара да купуват един или друг продукт", добави тя миналата година.

"За дигиталния свят залогът е важен, защото всяко действие на Еврокомисията може да окаже влияние върху "бизнес модела" на онлайн гигантите, а той се основава на трупането на данни", коментира Андреа Колар от компанията за пазарни проучвания Avisa в Брюксел.

Amazon е обект и на разследване от германските, австрийските, люксембургските и италианските органи за защита на конкуренция за същата "двойна роля", която днес притеснява Брюксел.

"Ние сме в контакт и координация", заяви говорителка на Еврокомисията. И "стигнахме до заключението, че тези разследвания не се припокриват с нашите, тъй като те не се отнасят до използването на данни от Amazon".

Германското бюро за борба срещу картелите междувременно приключи разследването си в сряда срещу Amazon. Американската компания обеща да промени условията си на употреба на тези данни.

Гигантът в онлайн търговията вече беше обект на разследване от Еврокомисията, която го прикани през 2017 г. да върне на Люксембург 250 милиона евро данъчни облекчения.

Брюксел наложи три тежки глоби на интернт гиганта Google за злоупотреба с доминиращо положение по неговата операционна система за смартфони Android (4,34 милиарда евро), санкционира Google Shopping (с 2,42 милиарда евро) и глоби неговия рекламен сървър AdSense (с 1,49 милиарда евро).

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.