Радев пред дипломатите ни: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565904 www.24chasa.bg
Радев говори пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина. Снимки прессекретариат на президента

Европейският съюз е силен, само когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения. Затова предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация. Това заяви днес президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина, цитиран от прессекретариата на държавния ни глава. Държавният глава участва в годишната среща на посланиците на Република България и ги поздрави с отбелязването на 140-годишнината на българската дипломатическа служба.

„140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата“, заяви президентът и благодари на дипломатите ни, че продължават с всеотдайност да работят за България.

Способността на ЕС да взема бързи и адекватни решения, беше откроена от държавния глава като основно предизвикателство пред Съюза. По думите на Румен Радев в сравнение с другите стратегически играчи в света – САЩ, Русия и Китай, ЕС отстъпва по скорост на взимане на решения. „А скоростта в съвременния свят е сила“, посочи президентът и призова дипломатите ни да следят за предложенията, които водещи държави от ЕС правят за промени в механизма за работа на Съвета по външни работи, за провеждането на по-ефективна външна политика и за формирането на Европейски съвет за сигурност, в който ще участват ограничен брой държави и за критериите за тяхното определяне и ротация.

Президентът припомни дебата в ЕС за формирането на европейска армия, която да не дублира НАТО и по думите му Европейският фонд за отбрана предоставя „златна възможност“ България не само да усвоява средства, но и пълноценно да интегрира военната ни индустрия и наука в големите европейски проекти в областта на отбраната. Държави-членки от ЕС вече обединяват усилията си за създаването на общ европейски изтребител и друга военна техника.

Да бъдат използвани по-ефективно европейските инструменти като Дунавската стратегия за насърчаването на българската икономика и особено за „съживяването“ на Северна България, призова още Румен Радев. Президентът припомни резултатите от тристранната среща, която се проведе по негова инициатива през май 2018 г. в Русе, с държавните глави на Австрия и Румъния, на която беше изразена обща позиция за засилване на европейските инвестиции в региона на река Дунав. Държавният глава добави, че без образователна, научна и технологична свързаност не може да има реална икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа и отново призова за общи усилия на страните от региона за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии.

България е фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, посочи Румен Радев и открои приноса на страната ни за европейската перспектива на съседите ни от Западните Балкани и развитие на партньорството с Република Турция. „Турция е наш съсед, голям търговски партньор и съюзник и нещата, които се случват в Турция рефлектират върху бизнеса, социалната среда в България и върху средата на сигурност“, коментира президентът. Държавният глава отново посочи необходимостта от по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията и недопускането на хуманитарни кризи.

Румен Радев оцени високо позитивната промяна в двустранните отношения с Република Северна Македония /РСМ/ през последните години. Двустранният договор за приятелство и добросъседство отключи вратата за югозападната ни съседка към НАТО и ЕС и България трябва да продължи да бъде сред най-активните поддръжници за нейната европейска интеграция. „Трябва да е ясно обаче, че нашата подкрепа не е безусловна и безрезервна“, добави президентът и призова за откровеност в двустранния диалог и ясно поставяне на „червена линия“ по отношение на историческите факти и обучението по история, книгите, издателствата и медиите, за да се изчисти всичко, което ни разделя, и да започне да ни обединява. След като РСМ се стреми към ЕС, нашите отношения ще бъдат още по-чисти и ясни, като се спазват европейските критерии за добросъседство, а двустранният договор за приятелство залегне и в документите за присъединяването на РСМ към Обединена Европа.

Пред дипломатите ни държавният глава подчерта, че не е против изтребителя F-16 и досега не е коментирал конкретни самолети. „Ние обаче трябва не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и този самолет да бъде със способности“, подчерта Румен Радев. По думите му цената, която в момента сме договорили в съвсем близко време ще нарасне сериозно, а правителството е притиснато както от високата за обществото цена, така и от доближаването до критериите от Маастрихт за бюджетен дефицит с оглед заявеното намерение за присъединяване към еврозоната. Държавният глава призова за откровен подход към българските данъкоплатци и да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. „Проблемите са си чисто наши, вътре в страната – амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало е да се настоява да се спази финансовата рамка и… поетите обещания за разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет и пълно въоръжение – нищо не остана от тях“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава открои позитивните резултати от посещението си в Руската федерация и „съживяването“ на двустранния диалог. „Отдавна говорим за прагматизъм, но вече стъпваме на една прагматична основа“ посочи Румен Радев. Президентът припомни и за поставения от него на срещата с президента Владимир Путин въпрос за намаляване на цената на газовите доставки от Русия за България, която да отговаря на промените в „газовата карта на Европа“.

Румен Радев призова българското правителство да използва в максимална степен и приетата по време на държавното му посещение в Китайската народна република декларация за стратегическо партньорство с България, за привличането на реални инвестиции и задълбочаване на партньорството в сферата на туризма.

„От българския дипломат се очаква изключително много“, посочи още президентът и призова посланиците ни да се ръководят в работата си от чл. 24 от Конституцията на Република България, според който основните цели на външната ни политика са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Българският посланик днес е лицето на България, който я представлява в дадена държава със своето поведение, обноски, езикови способности и е основен рекламен агент на страната ни, добави Румен Радев. Президентът призова за адаптиране към новата ситуация, в която големи български общности живеят в други държави и се нуждаят не само от административно обслужване, но и от подкрепа за съхраняване на българския език и националната си идентичност. „Имаме огромно разминаване – България изтича навън през последните десетилетия, общините тук се изпразват, но администрацията им стои и някъде дори се увеличава, докато във външните мисии няма увеличение, а се съкращава персонал“, заяви президентът и подчерта, че ще подкрепи усилия за попълване на екипите на българските посолства зад граница.

Държавният глава призова също така да не се бърза с продажбата на имотите на дипломатическите ни мисии в чужбина, собственост на българската държава, които ще са нужни на страната ни в бъдеще.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев