Рохани: Иран оставя всички врати отворени за спасяване на ядрената сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565918 www.24chasa.bg
Хасан Рохани Снимка: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани заяви в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че Техеран е решен да остави всички врати отворени за спасяване на споразумението за ядрената му програма от 2015 г., съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ние сме решени да оставим всички врати отворени, за да се запази ядрената сделка (...) Европейците трябва да положат повече усилия за спасяване на споразумението", заявил Рохани според ирански медии.

По думите на иранския президент "определени сили в САЩ не искат усилията за запазването на ядрената сделка да се увенчаят с успех". "Европа трябва да вземе мерки за обезпечаване на законните интереси на Иран и прекратяване на икономическата война на Вашингтон /против Техеран/", добавил Рохани, цитиран от ТАСС и Франс прес.

Споразумението, наречено Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма беше сключено между Иран и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН /САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай/ и Германия през 2015 година. Сделката ограничава ядрените разработки на Техеран в замяна на вдигане на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС. На 8 май м.г. американският президент обяви за излизане на САЩ от споразумението и отново наложи санкции на Иран. Точно година по-късно Рохани заяви, че Техеран прекратява част от задълженията си по ядрената сделка. Европейските страни по споразумението се опитват да убедят Иран да остане в сделката, като обещават да защитят икономическите му интереси от американските санкции, припомнят Ройтерс и ТАСС.