Бойко Борисов пристигна с катер на борда на фрегатата "Верни"(Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7566227 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Министерски съвет

5 милиарда са необходими за модернизиране на Военноморските сили, твърди премиерът

Премиерът на България Бойко Борисов пристигна с катер на борда на фрегатата "Верни" по време на международното военноморско учение "Бриз 2019".

Министър председателят наблюдава учението по море от борда на фрегатата, което се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България. Тази година в "Бриз" участват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораба и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите страни.

"Такова мащабно учение дава възможност и нашите военноморски сили, съвместно с моряци и тюлени, да си подобрят бойната готонвност и подготовка. Силите, които могат да бъдат ползвани за борба с трафиканти, нелегални мигранти, се спавиха прекрасно. Видяхте тактическите полети на самолетите, защото трябваше да модернизираме и тях, за да могат да се ползват още дълго време." Това бе кратката оценка на премиера.

Що се отнася до наличието на множество руски кораби по време на учението, Борисов коментира, че присъствието им е нормално. "По този начин и ние, и те знаем за взаимната сила, които имат и НАТО, и Русия. Нашата стратегия е в Черно море да се провеждат само планирани учения, а през другото време да бъде средище на тузиръм, търговия и газови връзки в пълна сила. Те наблюдават и виждат, че имаме могъщи военни способности, ние знаем за техните разбира се, така че възпиращата сила е тази, която в момента се демонстрира. Тя не е да демонстрира агресивност, а възпираща", обясни Борисов.

По думите на премиера в следващите 3-4 месеца ще бъдат завършени поръчките за корабите, въпреки че и самата поддръжка струва доста пари. "5 милиарда им трябват на ВМС, за да кажат, че са доволни", коментира Борисов. Според него са изгубени много години, през които не е правено нищо, но е сигурен, че правителството ще може да изпълни ангажимента си към военните моряци.

На въпроса на Корнелия Нинова кой го е упълномощил самолетите да се платят накуп, Борисов отговори: "Ще плащаме на куп за самолетите, защото ми омръзна да плащам техните и мисля, че това е най-грешното, грубо, неполитическо и нетолерантно отношение към другия политически опонент. Помните Станишев, когато си тръгна, 10 дни преди това вдигна пенсиите без финансово обезпечение. Вторият път Орешарски, когато си тръгна, вдигна на МВР парите с 280 милиона без финансово обезпечение. И ние идвайки, започваме да плащаме борчовете на предишните."

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,