Съдът отряза бляна на Петко Стрелеца да стане Петко Милионера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7566276 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Великотърновският окръжен съд отряза като недопустим иска на Петко Петков от Лясковец за близо 2 милиона лв. обезщетение за вреди. Осъденият доживот за убийството на командоса Емил Шарков през 2014 г. Петков предяви колосалната претенция от затвора срещу Прокуратурата, ВСС, Държавата и Европейския съюз.

Лясковчанинът мотивира искането си с това, че е станал жертва на незаконни действия на прокуратурата и подчинената й полиция, че е бил преследван като най-големия престъпник и терорист, че се е чувствал заплашен, че ще го вкарат насилствено и престъпно в лудницата. Ищецът е бил принуден да стои постоянно вкъщи през целия процесен период от почти 4 години, т.е. му е бил наложен незаконен домашен арест.

Петко настоява, че многократно служители на МВР правят опит да отведат него и майка му за лечение до 14.03.2014г., когато барети ги атакуват "престъпно и незаконно в 04,40 ч. през нощта, директно със стрелба да ги убиват".

В следствие на описаните действия на Районна прокуратура Горна Оряховица той бил подложен на психически тормоз, на жестоко, нечовешко и унизително отношение, което уронва човешкото му достойнство и го принуждава да върши и да приема действия против волята си, които пораждат у него чувство на страх, незащитеност и малоценност, от което тотално е загубил вяра в българската прокуратура и полиция.

ВСС смята за отговорен, тъй като по силата на Закона за съдебната власт назначава прокурорите "при стриктно съблюдаване на нравствените и професионални качества, което задължение той не е изпълнил".

България пък му е виновна, защото е предоставила властнически правомощия на Прокуратурата. Държавното обвинение пък не е изпълнило своите задължения да ревизира и контролира работата на "своята подчинена полиция", казва Петко Стрелеца.

Искът му е насочен и към Европейския съюз и Европейската комисия, защото не издали мотивирано становище на неговите жалби.

Ищецът претендира обезщетение за претърпен нематериални щети за времето от 01.08.2010 г. до 14.03.2014 г., през който период Прокуратурата на РБ и МВР са искали без наложена принудителна медицинска мярка от съд да настанят ищеца за принудително лечение в психиатрична болница, от което той е претърпял вреди в размер на 1 000 000 лв. Изчислил си е и лихви от датата на предявяване на исковата молба в размер на 964 860 лв..

Всички ответници по делото са дали становища за недопустимост на Петковите претенции.

Съдия Ивелина Солакова е постановила също, че искът е недопустим, а исковата молба следва да се върне на Петков. Определението подлежи на обжалване пред ВТАС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията