Земеделец и ВМРО искат села от 200 души да избират кмет, БСП - 150, от ГЕРБ скептични

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569115 www.24chasa.bg
Предстои окончателното решение дали машинното гласуване ще остане. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

ДПС с две промени: гласовете се броят на машина и се гласува с държавен софтуер

 

Кметство да се създава при наличие на над 200 жители, а машинното гласуване да остане и уредите да се изработват и програмират от държавната фирма “Информационно обслужване”, а всички бюлетини да се преброяват не от членовете на секционните комисии, а машинно. Такива предложения са внесли депутати между първото и второто четене на Изборния кодекс.

На извънредно заседание миналия вторник парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване за местните избори.

Кметство да се създава при наличие на над 200 жители, а не както е в момента - при над 350, предлагат депутати от ВМРО и независимият Спас Панчев. Сега в 3000 селища с под 350 жители, сред които попадат и места като Арбанаси и Мелник, не се избира кмет, а се назначава наместник. Ако промяната се приеме, това ще създаде възможност кметовете да се избират чрез пряк избор.

Такова предложение са внесли и БСП. Те обаче предлагат кметства да се създават при над 150 жители. Предвижда се населените места, които отговарят на тези условия, да участват на избори още тази есен, а дотогава кметските наместници да продължат да работят.

Управляващите от ГЕРБ обаче са скептични за приемането на предложенията. От партията напомниха, че се предлага промяна само в преходните разпоредби на кодекса заради машините. Изборите са прекалено скоро и по-голям ремонт на Изборния кодекс, включително и за броя жители, които избират пряко кмет, ще доведе до хаос при организацията на вота, опасяват се в ГЕРБ.

Машинното гласуване да не се отменя, предлагат пък от ДПС. В началото на годината предложението машинното гласуване да се въведе поетапно навсякъде, а хартиената бюлетина да отпадне дойде именно от движението. Сега освен машинното гласуване да остане, партията предлага държавата да закупи устройствата, а не да ги наема от външни фирми както досега. Освен това от ДПС искат машините да се изработват от държавната фирма “Информационно обслужване” АД.

Сертифицирането, тестовете и одитът на машините да се извършва от ДАНС, предлагат още от движението. А всички бюлетини - хартиени и електронни, да се броят с машини. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.