Земеделец и ВМРО искат села от 200 души да избират кмет, БСП - 150, от ГЕРБ скептични

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569115 www.24chasa.bg
Предстои окончателното решение дали машинното гласуване ще остане. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

ДПС с две промени: гласовете се броят на машина и се гласува с държавен софтуер

 

Кметство да се създава при наличие на над 200 жители, а машинното гласуване да остане и уредите да се изработват и програмират от държавната фирма “Информационно обслужване”, а всички бюлетини да се преброяват не от членовете на секционните комисии, а машинно. Такива предложения са внесли депутати между първото и второто четене на Изборния кодекс.

На извънредно заседание миналия вторник парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване за местните избори.

Кметство да се създава при наличие на над 200 жители, а не както е в момента - при над 350, предлагат депутати от ВМРО и независимият Спас Панчев. Сега в 3000 селища с под 350 жители, сред които попадат и места като Арбанаси и Мелник, не се избира кмет, а се назначава наместник. Ако промяната се приеме, това ще създаде възможност кметовете да се избират чрез пряк избор.

Такова предложение са внесли и БСП. Те обаче предлагат кметства да се създават при над 150 жители. Предвижда се населените места, които отговарят на тези условия, да участват на избори още тази есен, а дотогава кметските наместници да продължат да работят.

Управляващите от ГЕРБ обаче са скептични за приемането на предложенията. От партията напомниха, че се предлага промяна само в преходните разпоредби на кодекса заради машините. Изборите са прекалено скоро и по-голям ремонт на Изборния кодекс, включително и за броя жители, които избират пряко кмет, ще доведе до хаос при организацията на вота, опасяват се в ГЕРБ.

Машинното гласуване да не се отменя, предлагат пък от ДПС. В началото на годината предложението машинното гласуване да се въведе поетапно навсякъде, а хартиената бюлетина да отпадне дойде именно от движението. Сега освен машинното гласуване да остане, партията предлага държавата да закупи устройствата, а не да ги наема от външни фирми както досега. Освен това от ДПС искат машините да се изработват от държавната фирма “Информационно обслужване” АД.

Сертифицирането, тестовете и одитът на машините да се извършва от ДАНС, предлагат още от движението. А всички бюлетини - хартиени и електронни, да се броят с машини. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и