Учат баби на компютри, за да си говорят с внуците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569180 www.24chasa.bg
Компютърни умения ще изучават и възрастните хора. СНИМКА: Pixabay

Плащат стипендия, нощувка и храна на безработни да се преквалифицират

Държавата ще учи възрастните хора на IT умения, за да могат да се справят с компютри, но и да говорят с внуците в чужбина.

Идеята е хората над 55 г. да придобият базисни умения по компютърни технологии, за да се адаптират към технологичната революция и да не изостават от младата работна ръка.

Децата на много възрастни са в чужбина и им изпращат модерни смартфони и таблети, за да могат да говорят и да им пращат снимки. “Те обаче се притесняват да ги използват, защото са много далечни за тях”, обясни Любов Попова, която е шеф на държавното предприятие “Българо-германски център за професионално обучение”.

Уроците ще дават на бабите умения как да си включат таблета или лаптопа, да прочетат новините в интернет и да отварят и изпращат снимки.

Едва 22% от възрастните хора у нас имат достъп до модерни технологии и интернет. Докато при останалите държави от ЕС техният дял е над половината.

19 хил. безработни и неактивни хора са преминали през различни обучения в последните 7 години, за да се преквалифицират. Хората без работа, които искат да учат нов занаят, получават и стипендия от 8 лева на ден. Освен разходите по курсовете държавата плаща и нощувка със закуска в общежитията на българо-германския център. Поема и транспорта до един от петте центъра за обучение в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Царево и Смолян.

За да се включи в квалификационен курс, безработният подава в бюрото по труда, където е регистриран, заявление по образец и копие от документа за завършено образование. Документите се придвижват по служебен път.

В Плевен безработните може да учат компютърни и икономически професии. Там има зали оборудвани с мултимедийна техника, компютърна лаборатория и 10 учебни работилници.

В центъра в Пазарджик пък учат секретарски и офис дейности, приложна информатика, Аудио-визуални техники и производство на медийни продукти. Половината от курсистите там са работници, които искат да надградят уменията си. Металотехника, инсталации, автомобилна и ортопедична техника пък са специалностите в Стара Загора. Докато в Царево те може да учат морски туризъм, фризьорство или маникюр. Готварство и зимен туризъм пък са специалностите в Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.