Учат баби на компютри, за да си говорят с внуците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569180 www.24chasa.bg
Компютърни умения ще изучават и възрастните хора. СНИМКА: Pixabay

Плащат стипендия, нощувка и храна на безработни да се преквалифицират

Държавата ще учи възрастните хора на IT умения, за да могат да се справят с компютри, но и да говорят с внуците в чужбина.

Идеята е хората над 55 г. да придобият базисни умения по компютърни технологии, за да се адаптират към технологичната революция и да не изостават от младата работна ръка.

Децата на много възрастни са в чужбина и им изпращат модерни смартфони и таблети, за да могат да говорят и да им пращат снимки. “Те обаче се притесняват да ги използват, защото са много далечни за тях”, обясни Любов Попова, която е шеф на държавното предприятие “Българо-германски център за професионално обучение”.

Уроците ще дават на бабите умения как да си включат таблета или лаптопа, да прочетат новините в интернет и да отварят и изпращат снимки.

Едва 22% от възрастните хора у нас имат достъп до модерни технологии и интернет. Докато при останалите държави от ЕС техният дял е над половината.

19 хил. безработни и неактивни хора са преминали през различни обучения в последните 7 години, за да се преквалифицират. Хората без работа, които искат да учат нов занаят, получават и стипендия от 8 лева на ден. Освен разходите по курсовете държавата плаща и нощувка със закуска в общежитията на българо-германския център. Поема и транспорта до един от петте центъра за обучение в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Царево и Смолян.

За да се включи в квалификационен курс, безработният подава в бюрото по труда, където е регистриран, заявление по образец и копие от документа за завършено образование. Документите се придвижват по служебен път.

В Плевен безработните може да учат компютърни и икономически професии. Там има зали оборудвани с мултимедийна техника, компютърна лаборатория и 10 учебни работилници.

В центъра в Пазарджик пък учат секретарски и офис дейности, приложна информатика, Аудио-визуални техники и производство на медийни продукти. Половината от курсистите там са работници, които искат да надградят уменията си. Металотехника, инсталации, автомобилна и ортопедична техника пък са специалностите в Стара Загора. Докато в Царево те може да учат морски туризъм, фризьорство или маникюр. Готварство и зимен туризъм пък са специалностите в Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка