Пожарникарте вече имат сертификат за спасителен модул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569550 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Българските пожарникари получиха сертификат за национален спасителен модул от сектора "Специални оперативни дейности". Това е модулът за гасене на горски пожари с автомобили и е присъден след участие в международно полево учение през април тази година в Хърватия.

Останалите модули в сектора са за оказване на помощ при катастрофи, след наводнения, височинно спасяване, спасителни операции при химически аварии, при земетресения, там са и водолазите. Това разказа за БТА инспектор Петър Петров от сектора, служител на пловдивската пожарна.

Той уточни, че по линия на Гражданска защита има национални модули, които се използват при действия за различни бедствия - наводнения, земетресения, за гасене на горски пожари с автомобили и без автомобили. България има и четирите модула, но това е първия сертификат, който на практика дава право на българската спасителна група да оказва помощ на други държави. Затова пожарникарите ни са покрили определени изисквания. Полученият сертификат е за срок от пет години, след което ще трябва отново да се покриват изискванията за тази дейност, добави Петров.

"Централата, която задейства механизма при случай на някое от споменатите бедствия, се намира в Брюксел, откъдето се следи и обстановката в целия свят денонощно. Там се получава информация от държавата, където се случва бедствието от какво помощ конкретно имат нужда. От Брюксел веднага препредават искането до всички държави, които имат сертифициран модул и всяка една от тях отговаря мигновено с какво може да помогне. Това се препраща до пострадалата страна, която връща в централата конкретното си искане", обяснява механизма на действие Петър Петров.

Изискванията за сертификата се покриват на учение, където се симулира конкретно бедствие. Петър Петров допълва, че на всички участници се осигурява само терен, а те трябва да си организират лагер с всичко необходимо както като логистика, така и за гасенето на пожара и да бъдат напълно самостоятелни в рамките на 7 дни. Не трябва да се налага да искат каквото й да е от "домакина", освен гориво за автомобилите. Другите изисквания, по думите на Петров, са да имат еднакви оперативни процедури при действие и 13 автомобила, което включва пожарни, транспортни и логистични, както и оборудване, с което може да се обособят спални, офиси, столова и други "помещения" за спасителите.

Сертификатът се издава от международни експерти, които по време на учението са в групата непрекъснато и наблюдават действията на пожарникарите от близо. Основното, което се гледа е дали се спазват мерките за безопасност и дали се използват лични предпазни средства. Не на последно място са наблюдавали взаимодействието между екипите на отделните страни и как се преодолява езиковата бариера при съвместна работа. Много добре се гледа и на това, когато даден екип потърси помощ от колегите си, а не се стреми да се изтъкне сам, допълва Петров.

Българският модул за гасене на горски пожари с автомобили се състои от 50 души, които работят като пожарникари в различните служби в цялата страна, както и десетина други като резерв. Групата се събира непосредствено преди даденото събитие, като тези от основния състав, които не могат да заминат, се заменят от резервите. Като пример Петров посочи пожарът в Кресненското дефиле през 2017 година, където първите хора, които са били потърсени, са служители от този модул. Той посочи, че през 2018 година и през първите шест месеца на тази година, на територията на страната са станали 13 по-значими горски пожара, само три от които са през 2019 година, за което, по думите му, са помогнали непрекъснатите валежи. Това, което го притеснява обаче е, че ниската растителност е избуяла много и в следващите летни жеги като изсъхне ще създаде предпоставки за пожари.

При горските пожари най-лошият вариант е той да стане върхов - да обхване върховете на дърветата, тъй като тогава се прехвърля от корона на корона, дърветата са високи и много трудно може да му се противодейства. Един от начините да бъде ограничен такъв пожар е да се направят просеки, за което са необходими и булдозери, и когато огънят стигне до нея да не може да се прехвърли на другите дървета. Другият начин е да се пуснат линии по фронта на пожара и да се гаси постепенно, допълва пожарникарят.

Петров смята, че българите вече се учим да си пазим гората, въпреки че в по-голямата си част горските пожари стават вследствие на човешката намеса - дали от палене на огън, дали от небрежно изхвърлена цигара, дали от счупена бутилка, но факт е, че човекът е виновен. Хубавото е, че културата на хората за поведение в гората е доста по-добра и се подобрява с всяка изминала година, твърди пожарникарят.

Инспектор Петър Петров е в пожарната от 2012 година, веднага след като завършва Академията на МВР със същата специалност. Започва в група "Спасителна дейност", където остава и досега. Изборът на професия прави съвсем съзнателно, когато идва моментът да избира къде да продължи да учи след средното си образование и остава и досега желаният избор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Голмайсторът на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг се нахвърли на част от своите съотборници за пропусната победа срещу "Уотфорд". "Топчиите" поведоха с 2:0 на "Викъридж Роуд" след две попадения на габонеца, но след почивката допуснаха изравняване. "Стършелите" дори можеха да стигнат и до пълен обрат. Обамеянг разкритикува защитата,

Италианският анализатор Лучано Пасирани бе изгонен от телевизионен канал, след като направи расистки коментар към Ромелу Лукаку. Нападателят на "Интер" може да бъде удържан само с десет банана според журналиста. Коментаторът се появи като гост в "ТопКалчо24". "Не виждам друг играч в Серия "А" като Лукаку.