Отлага ли оставката на Харадинай диалога Белград-Прищина?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7569917 www.24chasa.bg
Рамуш Харадинай СНИМКА: Ройтерс

Оставката на премиера на Косово Рамуш Харадинай ще има големи последици за Сърбия, тъй като ще отложи продължаването на диалога между Белград и Прищина с още най-малко 90 дни, а може би и по-дълго с оглед на това, че в Косово най-вероятно ще последват предсрочни избори, а в началото на следващата година следват и редовни избори в Сърбия.

Същевременно митата въру сръбските стоки няма да бъдат премахнати, тъй като служебното косовско правителство няма правомощия за това, а е малко вероятно който и да било да се реши на такава стъпка, рискувайки при това драстично намаляване на рейтинга преди възможни избори, смятат събеседници на нашия вестник.

Рада Трайкович, председателка на Европейското движение на сърбите от Косово, казва, че с оставката си Харадинай е отложил натиска върху институциите на Косово в смисъл на отмяна на митата, т.е. е продължил тяхното действие.

Това е неговият последен и най-силен удар в отказа да премахне митата и не виждам кой би могъл в този момент да вземе решение за тяхното суспендиране, като при това да не рискува спад на популярността си. Със стратегията си на борба против премахването на митата Харадинай в този момент повиши очакванията на избирателите и собствената си популярност, така че вместо реконструкция на косовското правителство в този момент много по-вероятни са предсрочни парламентарни избори. А като се има предвид че това е продължителен процес, особено този около формирането на правителство, най-вероятно преговори между Белград и Прищина няма да има до края на календарната година, казва Трайкович за

"Данас". Тя добавя, че тъй като през пролетта на 2020 година се провеждат избори и в Сърбия, всички изгледи са, че до края на годината няма да има сериозно придвижване в диалога между Белград и Прищина.

Коментирайки нервната реакция на /сръбския президент Александър/ Вучич на оставката на Харадинай, Трайкович казва, че не са точни твърденията на президента, че оставката е натиск върху сърбите. "Има натиск, но не срещу сърбите, а срещу онзи, когото сърбите избраха с огромно мнозинство - Александър Вучич, защото той обеща на международната общност, която го доведе на власт, да приключи въпроса за Косово. Той няма смелост да свърши това докрай", казва Трайкович.

На въпрос как оставката на Харадинай ще се отрази на положението на сърбите в Косово, събеседничката на "Данас" посочва, че има информации, че албанците ще работят за възможно по-широка коалиция, за да изтласкат Сръбска листа. Тя обаче се съмнява, че ще се стигне до тази по-широка албанска коалиция с оглед на антагонизмите между албанските партньори. Попитана вярва ли, че ще се стигне до процес срещу Харадинай в Хага, Трайкович припомни, че сръбската страна вместо да се оплаква в медиите за престъпленията, които е извършил Харадинай, е трябвало да намери доказателства срещу него. "Най-сериозно е обвинението срещу него за търговия с органи и доколкото знам, не са верни твърденията, че международните институции са изгубили тази документация", казва Трайкович. Тя добавя, че има информации, че доказателства за търговия с органи притежава и руската страна.

Марко Якишич, бивш функционер от Демократическата партия на Сърбия, заяви за "Данас", че "след оставката на Харадинай всички карти са отворени, а никой не знае кой с коя карта и в каква комбинация играе". И той е убеден, че преговорите между Белград и Прищина ще се протакат, но не защото президентът на Сърбия ще остане последователен да не преговаря, докато митата не бъдат премахнати, а защото след оставката на Харадинай ще последва политическа криза в Косово, която ще доведе до избори.

"Струва ми се все пак, че нашият президент бърза и изглежда, че той сега е в криза заради онова, което е обещал на чужденците, но което не може да изпълни. Не бих се учудил, ако в един момент се съгласи на продължаване на диалога и без премахване на митата. Що се отнася до сърбите в Косово, за нас е по-добре тези преговори да не продължават, защото всичко, което бе направено през последните седем години, е направено в наша вреда", твърди Якшич, отхвърляйки възможността оставката на Харадинай да е може би плод на международния натиск заради отказа му да премахне митата.

Татяна Лазаревич, редактор на Кошева, припомни тези дни, че диалогът е бил в задънена улица и преди това, но непопулярността на решението за въвеждането на митата е именно това, върху което Харадинай изграждаше и укрепваше своята политическа позиция. Тя добави, че е честно да се каже, че на него се гледаше като на главна пречка за онова, което Белград предлагаше - разграничаване под формата на етническа подялба на Косово. /БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.