От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв. ще загуби търновец от заплата в плик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570107 www.24chasa.bg
Тодор Капитанов и колегите му Десислава Алексиева и областната координаторка на КНСБ Иванина Янкова СНИМКА: Дима Максимова

Минимум 70 330 лв. за 30 години труд ще загуби търновец, ако работи без трудов договор. Това изчислили от КНСБ в рамките на кампанията "Сивото убива" на база на данните за средната заплата в областта на НСИ.

"Обикновено за това обвиняваме работодателите, но доста работещи искат от тях да не сключват писмени договори или официално да им дават по-малка заплата, защото са влезли в каскада от бързи кредити, които не могат да обслужват", коментира Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ.

България е в топ 5 на страните от Източна Европа, които са с най-голям процент на изчислена неформална заетост по данни на Международната организация на труда. Процентът е 15.9%. Средният процент на неформална заетост в Европейския съюз е 11.6%. Под формата на сива икономика в България се въртят над 23 млрд. лв., сочат данните на Конфедерацията.

От синдиката дадоха пример, че 60 на сто от домашните майстори, които правят ремонтите, укриват данъци и осигуровки. 80 на сто от автосервизите също са в сивия сектор.

За да увеличат гражданската нетърпимост към нерегламентирания труд, са разработили специално мобилно приложение за сигнали. Анонимността на хората, подали оплакване, е гарантирана и за месец от старта му са получили около 30 сигнала.

Националната кампания "Сивото убива" бе подкрепена и от Инспекцията по труда. Областният шеф инж. Невена Стефанова каза, че през миналата година в региона са установени от контролните органи 25 случая на работещи без трудов договор. А през първото полугодие те са 11. Доста от сигналите за ангажименти без трудов договор, които се проверяват от Инспекцията, се оказват фалшиви, уточни тя.

Вариант за борба със сивата икономика са еднодневните договори. За 2018-а Инспекцията по труда във Велико Търново е предоставила 2 176 заявления за сключването им на 60 земеделски стопанства. През изминалите шест месеца институцията е осигурила 1000 образци за еднодневни трудови договори на 34 земеделски стопани, информира още инж. Стефанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.