Проф. Овчаров за новостите на Перперикон: Влиянието на цар Иван Асен II се е простирало до Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570119 www.24chasa.bg
Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Новите открития на Перперикон доказват, че влиянието на цар Иван Асен II се е простирало до втория по големина византийски град- Солун. Това каза пред радио "Фокус" археологът проф. Николай Овчаров. Той коментира новооткритите артефакти на обекта, по-любопитните от които- монета на цар Иван Асен II и три бронзови кръста.

Находките са повече от 150 на брой и дават сведения, че Източните Родопи стават част от Българската държава след 1230 година, допълни ахреологът.

„Спецификата е в това, че тези монети започват да се опичат след 1230 година. Годината, в която армията на цар Иван Асен II разгромява армията на Теодор Комнин - един от най-силните византийски владетели. По този начин той възвръща в пределите на българската държава целия юг- Беломорието, Тракия, Източните Родопи.

Интересният момент е, че по всяка вероятност влиянието на цар Иван Асен II се простира и в Солун - вторият по големина византийски град. Това се доказва и от нашите нумизмати през последните години“, обясни той.

След откриването на моментите на Перперикон става ясно, че Иван Асен II поставя в Солун свое протеже – синът на Теодор Комнин – Емануил, като по този начин упражнява властта и в този град, разказа Николай Овчаров.

Българският владетел е използвал монетарниците в Солун, част от гравюрите след това са пренесени във Велико Търново, където по-късно се създават емисиите от монети, обясни той и уточни, че до този момент са намерени три такива монети в рамките на цяла България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа