Даниела Машева от ВСС: Вероятно няма да има друг кандидат за главен прокурор освен Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570452 www.24chasa.bg
Даниела Машева. Снимка Архив

Иван Гешев отговаря на профила, зададен от съсловните организации, е основният мотив за издигането му

Зам.-главният прокурор Иван Гешев отговаря на зададения профил от съсловните организации на прокурорите и следователите за нов главен прокурор. Това заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева, представяйки пред журналисти номинацията на Гешев. Той бе издигнат от цялата 11-членна прокурорска колегия за наследник на Сотир Цацаров.

Машева отбеляза, че Гешев е прокурор от системата, има над 20 години стаж като юрист и е минал през следствието, районната и градската прокуратура в София, като е ръководил успешно и Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г. Отчетено бе, че като шеф на спецобвинителите Гешев е постигнал добри резултати срещу организираната престъпност и корупцията, както отбелязва в докладите си по мониторинга Брюксел.

Съдебната кадровичка посочи, че Гешев сега умело ръководи прокуратурата, тъй като е много оперативен и познава проблемите отвътре. 

Прокурорската колегия се е срещнала с Гешев във ВСС и са обсъждали дълго кандидатурата му, призна Машева. Тя добави, че вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата, тъй като вече правосъдният министър Данаил Кирилов декларира, че няма да издига никого.

Въпреки това по график на 25 и 29 юли също ще могат да се правят номинации за обвинител №1.

За да бъде избран следващ главен прокурор, са необходими поне 17 гласа на 25-членния състав на ВСС. Изборът е насрочен за 24 октомври.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г