Даниела Машева от ВСС: Вероятно няма да има друг кандидат за главен прокурор освен Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570452 www.24chasa.bg
Даниела Машева. Снимка Архив

Иван Гешев отговаря на профила, зададен от съсловните организации, е основният мотив за издигането му

Зам.-главният прокурор Иван Гешев отговаря на зададения профил от съсловните организации на прокурорите и следователите за нов главен прокурор. Това заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева, представяйки пред журналисти номинацията на Гешев. Той бе издигнат от цялата 11-членна прокурорска колегия за наследник на Сотир Цацаров.

Машева отбеляза, че Гешев е прокурор от системата, има над 20 години стаж като юрист и е минал през следствието, районната и градската прокуратура в София, като е ръководил успешно и Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г. Отчетено бе, че като шеф на спецобвинителите Гешев е постигнал добри резултати срещу организираната престъпност и корупцията, както отбелязва в докладите си по мониторинга Брюксел.

Съдебната кадровичка посочи, че Гешев сега умело ръководи прокуратурата, тъй като е много оперативен и познава проблемите отвътре. 

Прокурорската колегия се е срещнала с Гешев във ВСС и са обсъждали дълго кандидатурата му, призна Машева. Тя добави, че вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата, тъй като вече правосъдният министър Данаил Кирилов декларира, че няма да издига никого.

Въпреки това по график на 25 и 29 юли също ще могат да се правят номинации за обвинител №1.

За да бъде избран следващ главен прокурор, са необходими поне 17 гласа на 25-членния състав на ВСС. Изборът е насрочен за 24 октомври.