Опасността от заразата с африканска чума по свинете остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570458 www.24chasa.bg

Проба от диво прасе от района на Дунав в област Монтана е изпратена за изследване поради съмнение, че е заразено с африканска чума. Резултатът ще стане известен в следващите дни, каза на извънредно заседание на областната епизоотична комисия д-р Людмил Антов от местната структура на Агенцията по безопасност на храните.

Кметът на село Комощица е предприел мерки срещу разпространението на вируса. Той вече е организирал два дезинфекционни пункта на входовете на селото и през тях преминават всички автомобили.” Вече е засегната и ферма със 17 000 животни в русенското село Николово. Всички прасета там ще бъдат евтаназирани.

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи е много висок. Това съобщи в Монтана пред епизоотичната комисия проф. д-р Георги Георгиев от Националния експертен консултативен съвет. Той увери всички присъстващи на заседанието при областния управител Росен Белчев, че вирусът на заболяването е недосегаем, а ваксина няма. Фактът, че Африканската чума по свинете я има в дивата природа, въпрос на време е да стигне до домовете. За две седмици в България са констатирани 17 огнища. По думите му 16 000 километра е епизоотичният фронт на заболяването от Европа до Монголия. Само с общи усилия и мобилизация на цялото общество можем да се справим със заразата, каза още проф д-р Георгиев.

Препоръките и предложенията на Центъра за оценка на риска са превантивни мерки, във връзка с констатираните нови огнища на африканска чума в България са в синхрон с предписаните в европейското и българско законодателство и мерките, предприемани от БАБХ.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. Африканската чума е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти.

За повишаване осведомеността на стопаните в засегнатите зони от африканска чума по свинете следва да се повиши разяснителната работа на ветеринарните специалисти по места. Съгласно разписаните мерки в законодателството всички свине в 3 -километровата зона следва да бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Това е т.н. метод "stamping out", т.е. тотално депопулиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията