Туризмът иска 50% увеличение на парите за реклама (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570557 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

50% увеличение на парите за реклама на България като туристическа дестинация искат ресорното министерство и представители на бранша. Тази година сумата е била 11 милиона лева. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на Националния съвет в курорта Златни пясъци край Варна. Тя допълни, че на форума е била обсъдена подробно националната програма за туристическа реклама за следващата година.

"Има изключително голяма конкуренция, особено за летния туризъм - Турция, Хърватска, Гърция, Тунис, Египет. Затова трябват повече средства за реклама, за да можем да отговорим на предизвикателствата и да наложим страната като предпочитана дестинация. Ще се обсъждат възможностите за удължаване на туристически визи, особено за Турция и Русия", обясни министър Ангелкова. Тя допълни, че се ядосва на негативната кампания, която върви предимно в социалните мрежи.

"Никога не сме крили, че има проблеми в сектора, но търсим заедно решение. Има достатъчно туристи в момента по нашето Черноморие. Няма как да замитаме проблеми, които за се трупали 20-30 години наред, трябва да ги решаваме", твърди Ангелкова.

По думите на Мартин Захариев от Националния борд по туризъм 2019-а година е преломна за туристическия сектор. "Бихме искали националната статистика да си оправи цифрите, с които работи, тъй като разминаванията по отношение на местата за настаняване са в пъти по различни от тези на министерството и на реалния сектор. Има колосален дефицит на правилна статистическа информация. Радваме се, че срещаме разбиране от страна на министерството и държавата", каза Захариев.

Друг основен проблем бе поставен за обсъждане. От туристическия бранш зададоха логичния въпрос - как може да се говори за удължаване на активния сезон, при положение, че транспортните връзки до летище Варна реално са напълно ограничени. Като пример бе посочен фактът, че директни полети от големите летища в Германия, чиито граждани са сред най-многобройните туристи по нашето Черноморие, до Варна има само през юли и август. А Варна предлага балнео и спа туризъм, но, ако германци искат да се възползват от този вид почивка извън активните два месеца, не могат да кацнат директно в морската столица.

Друг голям проблем, който подчертаха браншовиците, е трудността при издаването на туристически визи, особено за турци и руснаци. По думите на Мартин Захариев една турска виза, ако струва 50 долара, след като мине през посредник, става 150. И при всяко пътуване трябва да се вади нова. "Как може да има 10-годишна туристическа виза за САЩ, а за съседните държави не. Трябва да се мисли и в тази насока", твърди Захариев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.