И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570815 www.24chasa.bg
Влакчето, с което от хотела возят туристите до плажа.

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за трагедията - вече са наели адвокат в Турция

Возят ви като дини, а не като хора, казвали местните, които първи се притекли на помощ

След смъртта на жената близките не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български

Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят хотел “Флора Суит” в турския курорт Кушадасъ, след като почивката им там се превърна в семейна трагедия. Вече са наели и адвокат.

Както “24 часа” писа, в началото на юли в нелеп инцидент загина 67-годишната Станка Йорданова - майката на Тихомира.

Пенсионерката паднала в движение от претъпкано автовлакче на хотела на 2 юли и след 3 дни издъхнала в турска болница.

Някогашната конструкторка в завод “Автоматика” отишла на почивка със съпруга си Йордан, семействата на двете ѝ дъщери и внуците.

“Не пожелаваме никому сполетялото ни нещастие. Бяхме компания от 14 души. От хотела, в който бяхме отседнали, до плажа е половин час ходене пеша. Въпросното влакче е на хотела, то е за настанените там клиенти, но

курсовете му са

редки и пътува

все претъпкано

Колкото са седящите, толкова са и правостоящите. Местните хора казват, че ни возят не като хора, а като дини”, споделиха пред “24 часа” Тихомира и мъжът ѝ.

Във фаталния ден в 17,30 ч Станка и Георги се качили в препълненото влакче на връщане от плажа. За младите нямало място.

“Тогава за последно видях майка си жива. Тя беше права, когато потеглиха. Това ми се запечата категорично в паметта”, разказва дъщерята на загиналата.

В правия участък на улицата последователно имало два от т. нар. легнали полицаи. След като влакчето ги преминало, шофьорът му

рязко дал газ

на завой. Жената

изгубила

равновесие и

паднала на

платното

Там се превъртяла 2 пъти и си ударила много лошо главата. За инцидента Тихомира и Тихомир научили, след като се прибрали в хотела.

“Родителите ми ги нямаше, чухме за случилото се и по описанието на дрехите разбрах, че става въпрос за мама. Веднага поискахме среща със собственика, с управителя на хотела и помолихме за преводач. Никой не ни обърна внимание. Само рецепционистката ни написа на скъсан лист адреса на болницата, смотолеви кой номер маршрутка може да хванем и ни оставиха да се оправяме сами.  

Никой от управата на хотела не се сети да ни попита имаме ли нужда от някакво съдействие”, продължи историята около почернената си почивка Георгиева. Тя и съпругът ѝ обаче са

искрено

благодарни на

местните хора,

притекли се да

оказват първа

помощ

веднага след инцидента. Те живеели в къщите покрай улицата и дори повикали свой съсед фелдшер. Линейката пристигнала много бързо - за 4-5 минути.

“Хората дойдоха до болницата и се интересуваха за състоянието на майка ми. Страдаха наравно с нас. Предложихме на една от жените, които са помагали, да ѝ дадем пари за благодарност. Тя отказа.

“Прави добро, за да получиш добро”, отвърна ми кротко женицата”, допълни Тихомира. Двамата с мъжа ѝ казват, че целият персонал на болницата бил изключително коректен.  

“Благодарни сме на Нели Стоилова от генералното ни консулство в Истанбул. Тази жена беше денонощно на наше разположение. Свърза ни с Регинар Мутлу. Тя е координатор в истанбулска болница. Поклон и пред тази жена, която ни напътстваше какво да правим”, казват Георгиеви. Двамата споделиха още, че не биха съдили хотела, ако бяха получили подобно човешко отношение или извинение.

“След нещастието с мама се запознахме със сръбско семейство. Те ни разказаха, че два дни по-рано по подобен начин от препълненото влакче в движение политнало дете. За щастие, успели да го хванат и то се разминало само с уплаха. Същите гости на хотела се срещнали с шефовете на “Флора Суит” и настояли да има по-чести курсове на влакчето, за да не стават претоварвания и подобни инциденти.

“Госпожо, съжаляваме, такива са правилата тук” - това казаха и собственикът, и управителят, и шофьорът. Тотално ни отсвириха”, разказа сръбкинята”, обясни Тихомира.

Ден преди Станка да издъхне в болницата, най-после се явил управителят на хотела, довел си и преводач. Георгиеви твърдят, че въпросният мъж отново не попитал за състоянието на тежко ранената. Интересувало го само дали тя има застраховка.

“Изключително неприятно ни стана, когато управителят отново дойде в болницата, след като тъща ми почина.

Нямаше

съболезнования

и съжаление.

Директно попита:

“Нали утре си

тръгвате?”,

разказа Тихомир.

Докато мине процедурата, близките на починалата останали още 5 дни в Кушадасъ. Междувременно се задействала турската прокуратура, която разпоредила разследване на случая.

Близките обаче категорично отказали да се подпишат под полицейските протоколи.

“От генералното ни консулство изрично ни предупредиха, че тамошните власти са длъжни да ни представят заверен препис на български от легализиран преводач и да не се подписваме, ако няма такъв. Е, нямаше, а в доклада пише на турски, че имало преводач. Очите му не сме видели”, казват Георгиеви.

Те твърдят също, че от хотела се опитвали да се свържат и със свидетели на инцидента, и изразиха съмнения, че от страна на собственика ще има опити за въздействие на показанията.

“Съмнява ни обаче, че местните ще се изметнат. Много от тях са снимали с телефоните си - не заради сеира, а за да се види, че влакчето е претоварено за пореден път. Искаме съд и справедливост. Майка ни няма да се върне, но да не се случва на други хора”, завърши Тихомира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!