Дихателни инфекции и чувствителна кожа мъчат най-малките деца в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570838 www.24chasa.bg
Д-р АСЕН МЕДЖИДИЕВ

В крайните квартали имат по-добра двигателна култура, в центъра по-дълго

носят памперси

Най-малките деца в София, тези до 3-годишна възраст, най-често боледуват от катар на горните дихателни пътища, а всяко пето е със суха, чувствителна до атопична кожа. Това сочат данните от първия у нас масов скрининг на деца от столичните ясли.

1255 хлапета от 24-те самостоятелни детски ясли в София са били прегледани от специалисти по уши, нос, гърло, офталмолог, педиатър, ортопед, кардиолог и хирург. Безплатните прегледи са част от съвместната инициатива на Столичната община и Софийската лекарска колегия.

Наесен профилактичните прегледи ще продължат, като по график ще се преглеждат вече децата от детските градини, съобщи зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

“Състоянието на децата е добро. Не сме открили тежка патология или заболявания, които да правят впечатление, че се развиват в обществото. Като цяло софиянчетата са с много по-ниска заболеваемост спрямо децата от другите големи градове в България”, каза шефът на Софийската лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Лекарите забелязали разлики в децата от по-крайните квартали и тези в центъра. Първите имали по-добра двигателна култура и овладяване на тазовите функции, а повечето от другите все още били с памперси. Затова ортопедите съветват родителите децата им да се движат повече.

Иначе от бактериални и вирусни конюнктивити страдат 15% от прегледаните деца, от остър ринит - 61 деца, от пъпна херния - 5%, с вродени шумове на сърцето пък са малко над 3% от прегледаните деца.

“Едва ли има друга столица в Европа с пет скринингови програми, за които общината отпуска 1 млн. лв. и осигурява безплатни прегледи за децата. Спестяваме 6 прегледа на родителите, това се случва в един ден на едно място”, подчерта шефът на здравната комисия в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,