Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570926 www.24chasa.bg
Иван Гешев, заснет със зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев по време на акция. Всъщност през последните години Гешев неизменно бе там, където се провеждаха акциите на Специализираната прокуратура. Ако в 15 ч е в съдебна зала, облечен в червена тога и поддържа обвинението срещу банкера Цветан Василев за източването на КТБ, в 15,20 ч може да го видите в костюм и вратовръзка пред сградата на Държавен фонд “Земеделие” в София, за да е при разследващите, които търсят доказателства. СНИМКА: Йордан Симeонов

По всяка вероятност той ще е единствен претендент

Съдебни кадровици обсъждали кандидатурата на Гешев с часове в негово присъствие, преди да го номинират

Може да стане първият обвинител от системата, който ще я оглави

Зам.главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен, кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров.

Номинацията на съдебните кадровици е без прецедент, тъй като досега кандидатите за постовете на тримата големи (главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища) получаваха подкрепа от 3-ма до 5-има членове на ВСС.

На практика зад Гешев застават както членове на ВСС, избрани от професионалната квота, така и кадровици, посочени от парламента.

Гешев отговаря на профила, зададен от съсловните организации на прокурорите и следователите -

следващият

главен прокурор

да е човек от

системата,

обясни членът на ВСС Даниела Машева, която представи кандидатурата му.

След приемането на новата конституция нито един от главните прокурори не е бил действащ обвинител - покойният вече Иван Татарчев бе адвокат, Никола Филчев - зам.-министър на правосъдието, Борис Велчев - университетски преподавател, а настоящият Сотир Цацаров - наказателен съдия и председател на Пловдивския окръжен съд.

Гешев е бил и следовател, и редови прокурор. Има повече от 20 г. стаж в системата.

Членовете на прокурорската колегия пишат отлична оценка на Гешев и като ръководител на Специализираната прокуратура, на която той бе начело от 2016 до 2018 г. Те цитираха доклади на Брюксел, с които се оценяват резултатите у нас срещу организираната престъпност и корупцията.

“Постигането на високи резултати в работата на Специализираната прокуратура в условията на безпрецедентна натовареност показва не само, че кандидатът може да мотивира магистратите, но и доверието, с което се ползва в прокуратурата”, заключи Машева.

И подчерта, че сега като зам.главен прокурор “продължава в своята професионална изява умело да ръководи прокуратурата,

да е много

оперативен и да

демонстрира

добри

организационни

качества

Машева коментира и реплика на Гешев от преди месеци: “99% няма да участвам в състезанието за главен прокурор. 100% дава само Господ”.

“Преценихме, че за нас той има нужния опит, поканихме го на една неформална среща, за да обсъдим тук, във ВСС, евентуалното му предлагане и той се съгласи.

Това е едно много важно, нелесно решение да се кандидатираш за тази висша магистратска длъжност и той след известно мислене се мотивира”, обясни зародиша на номинацията съдебната кадровичка.

Преди по-малко от 2 седмици “24 часа” прогнозира, че има 1% вероятност Гешев да приеме кандидатура за главен прокурор, тъй като е непредсказуем.

С номинацията му в понеделник стана ясно, че заради атаките срещу него и семейството му той е размислил и е приел номинация.

Според членовете на прокурорската колегия на ВСС

стилистиката на

работата на

Специализираната

прокуратура по

шумни акции е

съобразена със

закона

Прозрачността понякога става повод за критики, увери Машева.

Тя опроверга спекулациите, че Гешев преждевременно е обявил настоящата кампания за главен прокурор като мръсна. Той е коментирал свидетелски показания по делото за фалита на КТБ, които се отнасят за предишна кампания за главен прокурор, стана ясно от думите на Машева.

Една от знаковите му реплики е: “Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната”. Друга гласи: “Имаме доказателства, за които всеки разследващ и прокурор мечтае”.

Негови са и думите за осъдените за подкуп на първа инстанция Десислава Иванчева, кметица на “Младост”, и заместничката ѝ Биляна Петрова: “Двете светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите”.

Заради езика му критиците му плашат, че България ще бъде осъдена от евросъда в Страсбург. Всъщност началото на

всяко интервю

на Гешев започва

така: “Всеки е

невинен до

доказване на

противното”

Не може да се отрече и друго - заедно с Цацаров издействаха нова сграда за спецсъдилищата и прокуратурите от столичната ул. “Черковна” 90 в бившия Механотехникум на бул. “Александър Стамболийски” 82. Сега предстои ВСС да започне ремонтът му.

Кое е слабото място на Гешев - от месеци търсят противниците му. Първо публикация в сайта “Фрогнюз”, близък до банкера Цветан Василев, пресъздаде анонимен сигнал за жената до Гешев - Детелина Ханчева. Обвиниха я, че е свързана с Марио Кърковски, който имал общи фирми с изнудвания бизнесмен от Иванчева Александър Ваклин. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова започнаха “разследване” срещу Гешев, оплитайки и баща му.

Гешев най-вероятно ще е единствена кандидатура, тъй като членовете на прокурорската колегия няма да проявят шифозрения - едни и същи кадровици да издигнат втори, увериха от ВСС.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече обяви, че няма да се възползва от правото си да излъчи претендент за поста на Сотир Цацаров.

В понеделник

Гешев не

коментира

номинацията си

Очаква се това да стане в следващите дни.

Пред него сега стои задачата да напише концепция, с която да получи подкрепа на поне 17 членове на ВСС.

Най-вероятно 11-те членове, които го номинираха, ще го подкрепят по време на избора на 24 октомври т.г.

Така че Гешев ще трябва да убеди и най-малко 6-има членове на съдийската колегия на ВСС в професионализма и високите си нравствени и морални качества.

Засега настроенията в съдийската колегия са загадка.

Преди старта на процедурата представляващият ВСС Боян Магдалинчев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков заявиха, че следващият обвинител №1 трябва да е прокурор.

Кой е Иван

Гешев?

До 2014 г. той бе известен само на юристите и журналистите, които следят работата на Софийската градска прокуратура. Познаваха го като прокурор, силен в разследванията на стопански престъпления. Точно заради това му професионално качество на него се падна мегаделото КТБ. Няма спор, че трудът, който заедно с колегите си хвърли по КТБ, е огромен. Процесът от 2017 г. се решава в специализирания съд и е на етап разпити на свидетели.

“За мен делото КТБ не е смисълът на живота ми. Просто бях връзката на разследващия екип с медиите да обяснявам на хората какво сме свършили, като избегна сложната терминология”, каза той в интервю за “24 часа” през 2018 г..

Специализираната прокуратура по времето на Гешев се прероди. Под негово наблюдение през последните 2 г. се проведоха акции срещу бандитски босове, олигарси, терористи и т.н. Предстои резултатът по тях в съда.

На критиците на Гешев не се нрави образният език, който той използва, за да представя работата на колегите си пред медиите.

Герджиков и Филчев смятат кандидатурата за силна

“Той е активен човек и има качества. Номинацията е добра и не се нуждае от кой знае какъв коментар”, коментира по адрес на Иван Гешев проф. Огнян Герджиков, дългогодишен преподавател по право, бивш служебен премиер и някогашен председател на парламента.

“Много важно е, че той има подкрепата на съсловните организации, както и цялата прокурорска колегия. Хората, които са около него, най-добре виждат и знаят какви са качествата му. Затова от тази гледна точка смятам, че Гешев е един добър възможен избор”, заяви още Герджиков. Според него в този избор ключова роля имат независимите колегии на ВСС и той не бива да се политизира.

“Няма да противореча на Европа за добрата оценка за работата на Специализираната прокуратура. Щом е дадена оттам такава оценка, тя е важна”, допълни юристът.

Проф. Герджиков заяви, че не знае какви са нагласите на съдийската колегия във ВСС за кандидатурата на Гешев, но се надява да го подкрепят. “Би било добре да получи подкрепа и от съдийската колегия, но не знам какви са техните оценки”, коментира юристът.

Бившият главен прокурор Никола Филчев също коментира номинацията. “Днес е станало нещо, което няма прецедент в най-новата ни история. Всичките 11 членове на прокурорската колегия на ВСС се обединяват и предлагат за главен прокурор сегашния зам.главен прокурор Иван Гешев. Ако беше за холивудски филм, може би по-подходящ щеше да е Марлон Брандо или Ален Делон”, каза той пред ПИК.

И добави: “Но за суровата българска действителност, за нашите балкански нрави главен прокурор трябва да е човек като Иван Гешев. Поведе борба с олигархията и организираната престъпност. Не се страхува да поеме отговорност пред обществото за защитата на българските граждани от престъпни посегателства.”