Прокурори бранят колежка, набедена, че работела за Баневи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7572508 www.24chasa.bg
Евгения и Николай Баневи СНИМКА: Архив

Българската асоциация на прокурорите защити с отворено писмо доскорошната си колежка от районната прокуратура в Бургас Венета Стефанова-Иванова, набедена от електронни медии, че работи за олигарсите Баневи.

Според публикации Иванова взела пари от фамилията, за да реши в нейна полза дело, свързано със собствеността в къмпинг "Каваци". Разследването, започнало през лятото на 2017 г., е за самоуправство и касае спор между дружеството на Баневи "Хелио турс" и фирма "Джи енд Джи" с управител Георги Дамянов.

В края на юни т.г. Дамянов получил призовка от прокуратурата като обвиняем, но веднага започнали атаките срещу наблюдаващия прокурор Иванова. Междувременно магистратът спечели конкурс за съдия и съвсем скоро ще смени тогата на обвинител със съдийската.

"Пълната липса на каквито и да е обективни и ясни факти срещу прокурор Иванова и изобилието на непотвърдени внушения за корупционно поведение на колегата не са нищо повече от откровени клевети, целящи зловредна атака спрямо прокурора като реакция на упражненото правомощие за привличане на лице в качеството на обвиняем", заявяват от Асоциацията на прокурорите. Самата Иванова пък е пуснала жалба за набедяване против виновни лица и в момента тече проверка. "Чрез твърдения, които противоречат на фактите, се оказва натиск върху нея, затова предприемаме мерки за защита на правата й", заяви пред "24 часа" адвокат Станко Кралев. Самата Иванова отказа коментар докато не приключи проверката.

Това не е първата атака срещу младата обвинителка. По време на дело за сбиване между русофили и русофоби при пристигането на руски рокери, известни като "Вълците на Путин" през 2016 г., се наложи съдебните заседания да се гледат при засилена охрана, заради заплахи, отправени към Иванова от обкръжението на тримата подсъдими. Тя поиска, а съдът присъди ефективни присъди. След делото Иванова бе наградена от главния прокурор Сотир Цацаров за постигнати отлични резултати по разследването, припомнят запознати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.