Дори СМГ и Немската гимназия без достатъчно кандидати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7572667 www.24chasa.bg
От днес учениците подават заявления за участие в третото класиране. СНИМКА: Йордан Симeонов

1578 свободни места за гимназия в София за третото класиране, ще има и четвърто

Дори сочените за най-елитни и желани гимназии в София не са успели да привлекат достатъчно кандидат-гимназисти, за да попълнят бройките си, и ще разчитат на записани на трето класиране осмокласници.

4 свободни места за момчета има в Немската гимназия, по 4 непопълнени бройки има и в СМГ, в Испанската и във Френската. В Първа английска гимназия свободни след второто класиране са останали 9 места, а в ТУЕС 1. Във Втора английска има 4 места. В Търговско-банковата гимназия има 10 места.

Свободните места в София са общо 1578, съобщи за “24 часа” шефката на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. ПЛан-приемът беше за 383 паралелки с 9958 ученици.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Заявления се подават на 24 и 25 юли, обясни Кастрева.

Учениците, които досега не са приети на първо и второ класиране или изобщо не са кандидатствали, могат да си подадат заявление за участие в третото класиране онлайн. Тези, които до този момент са се записали на първо или второ класиране, но имат желание да участват за свободните места на трето, трябва да си изтеглят оригиналите от училището, в което са записани. С тях те могат да подадат заявление за третото в училищата гнезда, обясни Ваня Кастрева. След като изтеглят документите си, те не запазват местата си.

За трето класиране се обявяват само незаетите места, останали след втория етап на класиране. Вероятно след изтеглянето на документите ще има места и за четвъртото класиране, което вече е децентрализирано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда