Дупка в закона за изборите в селата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7572707 www.24chasa.bg
На места в София, Пловдив и Варна наесен ще се гласува с 4 бюлетини. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Населени места с под 350 жители още са кметства, а няма да избират

ЦИК предлага двойно увеличение на парите за членовете на секционни комисии, но под условие

Села с под 350 жители все още по закон се водят кметства, но на местните избори на 27 октомври няма да си избират пряко кмет.

За това разминаване в закона, което трябва да бъде решено от депутатите, предупреди изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева на форум за местните избори, организиран от сдружението на общините и ЦИК.

Георгиева цитира данни на ГД ГРАО, според които на последния местен вот през 2015 г. са се провели избори за 265 кметове на общини, 35 районни кметове, 5200 общински съветници и 3461 кметове на кметства. След промяната на Изборния кодекс през 2016 г. се вдига прагът за пряк избор на т.нар. селски кметове от 100 на 350 жители. Така наесен пряк избор на кмет ще се проведе в около 1965 села. Сред загубилите право да избират пряко кмет са емблематични населени места като Арбанаси и Мелник, както “24 часа” вече писа.

“Има проблем за част от общините, в които има населени места с под 350 жители, но те все още се водят кметства.

Не е ясно какво

ще ги правим

Това, че няма да избират кмет, не значи, че не са кметства. Процедурата по закриване на кметство е много дълга и няма как да се приложи до изборите. Алармирали сме законодателя, че сме изправени пред такъв проблем”, обясни Георгиева.

Депутатите трябва да решат този проблем, като един от вариантите е в тези населени места да се назначава временен кметски наместник, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Намаляването на броя на кметствата няма да направи организацията за изборите по-лесна, предупреди още Георгиева.

На места в София, Пловдив и Варна ще се гласува с 4 бюлетини и преференции за съветници, обясни Георгиева.

Общините обаче няма да получат достатъчно средства за подготовка на изборите през тази година, предупреди шефката на сдружението. За провеждане на избори в последните години са отпуснати 218,7 млн. лв., като за организационно-техническа подготовка и възнаграждения на членовете на секционните комисии са отишли 127,2 млн. лв.

За логистика на предстоящия местен вот обаче били заделени само 20%, или 44,5 млн. лв., подчерта Георгиева.

Вторият проблем са амортизираните копирни машини, които вече били използвани в осем избора. НСОРБ е сигнализирало Министерския съвет за проблема и е изпратило писмо до Министерството на финансите.

След евровота в края на май от НСОРБ са събрали предложения за подобряване на методическите указания, които са изпратени на ЦИК.

Двойно увеличение на възнагражденията за членовете на секционните избирателни комисии наесен пък ще предложи ЦИК. Така комисията се надява да привлече повече млади хора в организацията на вота.

Обсъжда се въвеждане на диференцирано заплащане, като общо

член на СИК ще

може да получи

около 100 лв.

За евровота те получаваха 54 лв. За председател на комисия пък сумата ще е над 120 лв., като точните възнаграждения предстои да бъдат гласувани от ЦИК.

Идеята е да се получават средства за присъствие на обучение, за приемане на изборните книжа, за самия изборен ден и за предаване на протоколите. Така членовете на комисии ще бъдат стимулирани да посещават обученията, а целта е да се намалят несъответствията в протоколите, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обаче напомни, че качеството на кадрите зависи от партиите, които предлагат членовете, както и че се правят промени в съставите на комисиите в последния момент.

До 6 септември ЦИК трябва да назначи 265 общински избирателни комисии, става ясно от хронограмата за местните избори, която комисията прие.

До 11 септември партиите и коалициите подават документи за регистрация в ЦИК, а до 16 септември е срокът за регистрация в ОИК.

Кандидатските листи за съветници трябва да са ясни до 24 септември.

На 25 септември

ще се проведе

жребият за номерата

в бюлетините

в ЦИК. За първи път партиите и коалициите ще са с еднакви номера в цялата страна. След тях ще се подреждат местните коалиции и независимите кандидати по реда на постъпване на заявленията им в съответната ОИК. Предизборната кампания започва на 27 септември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.