Шефът на НЕК: КЕВР ни вкарва в дефицит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7572716 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ИЛИЕВ

Шефът на НЕК Петър Илиев въстана срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на КЕВР Иван Иванов и до все още шефа на БЕХ Петьо Иванов от вторник Петър Илиев изброява десетки, стотици и до милиард лева щети, които компанията е претърпяла заради решения за цените на тока от регулатора.

Компанията се оплаква, че с решението за цени от 1 юли тази година компанията ще продължи да трупа тарифен дефицит. Тя смята, че КЕВР незаконосъобразно не смята двете американски “Марици” за базови централи и само от това ще загуби 7 млн. лв. Още 3,2 млн. лв. тя ще загуби заради невключване на цената за достъп в цената на тока от вецове. С 65 млн. лв. очаква компанията да е вътре заради дело, заведено срещу нея по екологичната модернизация на “КонтурГлобал”, в която е съдружник, а инвестицията не е включена в цената.

НЕК е поискала компенсация от КЕВР заради загубени дела от топлофикации по решения на регулатора, като само за това ще плати 12,48 млн. лв. Илиев се оплаква, че продължава практиката НЕК да не бъде компенсирана за минали регулаторни периоди, в които е натрупала дефицит за 1,49 млрд. лв., който е признат от регулатора. За 2014-2015 г. има да наваксва загуба от 502 млн. лв. 102 млн. лв. вътре е компанията и заради непризнаването на платените емисии на американските централи.

Писмото завършва с това, че в очакване на проверки на КЕВР НЕК остава с безусловен тарифен дефицит от над 1 млрд. лв.

От регулатора заявиха, че ще се запознаят с писмото и тогава ще коментират. В същия ден, 23 юли, КЗК обяви, че е наложила на НЕК санкция от 315 612 лв. заради злоупотреба с господстващо положение. От сайта на КЗК става ясно, че НЕК е упражнявала монопол на пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от ВЕИ при производство на еленергия по преференциални цени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.