Китай изложи в Бяла книга политиката си за отбраната и сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7572917 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Основна цел на Китайската народна република в областта на отбраната е гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, се казва в публикуваната днес "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха", предаде ТАСС.

"Основополагащи цели на Китай в областта на отбраната и сигурността в новата ера ще бъдат възпирането и противодействието на агресията, гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, противопоставянето и сдържането на "независимостта на Тайван", потушаването на привържениците на сепаратистки движения като "независимост на Тибет" и създаване на "Източен Туркестан", се казва в документа, предава БТА.

В него се подчертава, че Китай с всички средства ще гарантира "националния суверенитет, единството и териториалната си цялост". "Фундаментална задача за КНР в сферата на сигурността е гарантирането на интересите на страната и правата й по море, зад граница, подкрепа за стабилно и устойчиво развитие на страната", се отбелязва в документа.

В него се казва, че Китай "няма да се откаже от използване на сила" в стремежа си за обединение с Тайван, отбелязва ДПА. "Китай трябва и ще бъде отново обединен". "Ние не обещаваме да се откажем от употребата на сила и да отхвърлим възможността да предприемем всички необходими мерки", заяви Пекин в Бялата книга.

В нея се подчертава нуждата от полагане на по-големи усилия за модернизиране на китайските въоръжени сили, които според Пекин изостават от водещите армии в света. Посочва се също така, че Китай не смята да участва в надпревара във въоръжаването, с която и да е друга страна, държи своя ядрен потенциал на минимално равнище, необходимо за националната сигурност, и се обявява за пълна забрана и унищожение на ядреното оръжия.

Китай освен това се придържа към политика да не използва първи ядрено оръжие при никакви обстоятелства.

В документа се посочва още, че отношенията между Китай и Русия във военната сфера се намират на високо равнище и продължават да се развиват и това стратегическо партньорство в новата епоха играе значителна роля за поддържане на глобалната стратегическа стабилност.

Китай заявява също, че САЩ подкопават световната стратегическа стабилност, като увеличават разходите за отбрана и продават оръжия на Тайван, посочва Ройтерс. Според Пекин въпросите, свързани с Тайван, сe изострят, а сепаратистките сили за независимост на Тайван, както ги нарича Пекин, продължават да бъдат най-сериозната непосредствена заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на