Гърция ще възлага оценката на инвестиционни проекти на частни фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573006 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръцката държава планира да възложи на частни компании оценката на инвестиционни проекти и даването на съответните разрешения, съобщава икономическият ежедневник "Нафтемборики". Вестникът цитира изказване на министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, който уточнява, че става въпрос за инвестиционните проекти, финансирани от партньорското споразумение за рамката за развитие към европейските структурни и инвестиционни фондове и по гръцкия закон за развитието. Проектите ще бъдат оценявани от избрани одитни фирми, с което ще бъдат заобиколени административните пречки, които често причиняват забавяне на инвестиционните проекти. Ролята на държавната администрация ще бъде ограничена до крайния контрол, който ще бъде осъществяван само по отношение на извадка от проектите, която няма да надхвърля 10 процента от общия им брой. Частните компании ще извършват всички дейности от оценката на проектите по съфинансираните програми и закона за развитието до изплащането на публичното финансиране, предава БТА.

За предстоящи посещения на премиера Кириакос Мицотакис в Берлин и Париж през третото десетдневие на август пише "Катимерини". Вестникът уточнява, че Мицотакис ще бъде в Германия на 29 август, докато точната дата за посещението му във Франция все още не е уточнена. Според изданието посещенията на Мицотакис ще бъдат първият "краш тест" за френско-германската ос по отношение на реформаторския план на гръцкото правителство, както и за изграждането на отношения на доверие. Това обаче няма да бъдат първите посещения на новия гръцки премиер в чужбина. В понеделник той ще посети Кипър - визита, която има значение и по същество, и като символична стойност.

"Катимерини" пише още, че решението за това как Гърция да приложи от догодина планираното намаляване на данъчната тежест, като същевременно постигне целите за първичен бюджетен излишък, вероятно се крие в трезорите на европейските централни банки. Един от сценариите, които се обсъждат, е към излишъка да бъдат прибавени и печалбите на европейските централни банки от гръцките ценни книжа, които по силата на споразумението между Гърция и еврозоната ще бъдат върнати на Атина.

"Ефимерида тон синдактон" коментира, че правителството на Мицотакис бърза с първите си законопроекти, за да изпревари реакциите срещу тях. Кабинетът иска до 8 август да бъдат приети законопроектите за премахването на университетската неприкосновеност (за органите на реда), за заобикалянето на простата пропорционална избирателна система в местното самоуправление и промените в наказателните кодекси.

"Светкавично начало" е заглавието, с което симпатизиращият на правителството "Филелефтерос" коментира първите законодателни инициативи на правителството на Нова демокрация. Вестникът пише, че днес ще бъде внесен законопроектът за реформите в администрацията, които целят деполитизирането й и учредяването на национална служба за прозрачност. Очаква се законопроектът да бъде гласуван до 8 август. В петък ще бъде внесен първият нов данъчен законопроект, с който ще бъде прието намаляването на данъка върху недвижимата собственост средно с 22 процента. Законът трябва да бъде приет на 30 юли или 1 август. На 29 юли ще бъде внесен и законодателен пакет, който ще съдържа премахването на университетската неприкосновеност, промените в наказателните кодекси, промените в местното самоуправление и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и