Бедствено положение и в Плевенско заради африканската чума по свинете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573024 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта Африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене, съобщиха от областната администрация.

Бедственото положение влиза в сила от днес - 24 юли, и ще продължи до 31 юли т.г., като срокът, при необходимост, може да бъде удължен.

За ръководител на операциите, произтичащи от бедственото положение, е определен директорът на ОДБХ- Плевен д-р Иван Йорданов. Разпоредено е на съответните органи да организират и изпълняват дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. Разпоредено е ОД на МВР да осигурява охрана на всички входно-изходни пътища, където има огнища и да подпомага ОДБХ, кметовете да оказват пълно съдействие. При необходимост да бъдат използвани хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта, е посочено в заповедта.

Обявеното бедствено положение дава възможност за включване на по-широк кръг институции в дейностите по ограничаване разпространението на заболяването, посочи Мирослав Петров. Той подчерта, че стриктното спазване на мерките, извършвани от отговорните институции, както и съдействие от страна на местните власти и стопаните, е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Морални и духовни инвалиди отново осакатяват сина и изрязват бастуна му, на който се подпира. Без него ръцете на Пенчо изглеждат необичайно кръстосани. Това е поредната вандалщина над композицията на Георги Чапкънов.

Ники Кънчев подари картина на Брайън Адамс. Изпълнителят развълнува преди ден почитателите си с концерт в Пловдив, а сред гостите е водещият, който остава изключително вдъхновен от Адамс. След финала на шоуто Кънчев дарява певеца с картина. "Имах удоволствието отново да му стисна ръката преди концерта.

9-годишният мочок Веско ще има нов дом в парка за танцуващи мечки "Белица". Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Животното има поведенчески и физически отклонения - слабичко е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем. Мечокът е роден преди 9 г. във Варненския зоопарк,